Skulptura-fontana na dar vrsarskoj školi

Skulptura u atriju škole (J. PREKALJ)
Skulptura u atriju škole (J. PREKALJ)

U atriju dvorišta Osnovne škole Vladimira Nazora u Vrsaru danas je u povodu blagdana patrona sv. Martina svečano predstavljena skulptura-fontana slovenskog akademskog kipara Metoda Frlica. Skulptura je nastala tijekom dvije sezone trajanja studentske kiparske škole Montraker koja se redovito održava u rujnu i tijekom koje studenti stvaraju skulpture koje ostaju trajno krasiti javne površine u Vrsaru.

Frlic, profesor na Umjetničkoj akademiji u Ljubljani, lani je došao u Vrsar sa svojim studentom i u dogovoru s umjetničkim direktorom škole Peruškom Bogdanićem odlučio napraviti skulpturu kao dar osnovnoj školi koja im je redovito pružala logističku podršku.

Svečanosti inauguracije prisustvovali su učenici, predstavnici porečkog Pučkog otvorenog učilišta koje organizira školu, Općine Vrsar, župe i komunalnog poduzeća Montraker koje je napravilo postolje za fontanu-skulpturu u školi.

Ravnatelj škole Esad Mujaković zahvalio se na skulpturi, te dodao kako će fontana biti programirana da radi dok je vrijeme odmora, dok će za vrijeme nastave biti ugašena.

- Budući da se skulptura nalazi u prostoru u kojem borave mladi ljudi, želio sam napraviti nešto što će im privući pažnju i zato sam  napravio srce s površinom mozga i mozgiće s glatkom površinom koji šetaju po njemu. Srce je profesor i ako bude učio djecu sa srcem, oni će to znanje znati primijeniti u životu, a srca koja šetaju su učenici koji će jednog dana otići, ali sa stečenim znanjem, rekao je Frlic.

Prisutnima su se riječima dobrodošlice obratili i općinski načelnik Franko Štifanić, a novu je skulpturu blagoslovio župnik Lino Zohil. Za glazbeni dio programa bio je zadužen vrsarski ženski pjevački zbor Mendule. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter