Skuhaj danas, posluži za Božić

Ilustracija
Ilustracija

"Lagje je staru maneštru stepliti, nego drugu skuhati", stara je istarska poslovica koja mi teče mislima tijekom brzinski otopljenog ručka iz škrinje. Zamislite isto u važnim prigodama: dan prije Božića samo otvorite škrinju, ispečete punjeno pile, odmrznete kolač i juhu te dopunite svježim prilogom i salatom umjesto da u stisci vremena kuhate navrat-nanos.

Pazite da hranu pojedete u doglednom roku, primjerice do Božića, jer nema boljeg načina konzerviranja jela: kristalići leda pri naglom zamrzavanju hranjivim tvarima ne daju izvan stanica. Osim viška vremena, zauzvrat ćete dobiti osjećaj samopouzdanja što gostima nudite svoju domaću hranu, pa makar ona bila spremljena dva mjeseca unaprijed. Ovo su jednostavni recepti koje možete iskoristiti i za svečane prigode, no vjerojatno pogađate da smrznuti možete većinu kuhanih juha, umaka, gotovih kolača bez kreme i nepečeno meso. (M. DAMJAN)

Juha od krumpira i poriluka

Sastojci: 4 nasjeckana poriluka, 4 velika krumpira izrezana na kockice, žlica biljnog ulja, 800 ml pilećeg ili povrtnog temeljca, 300 ml vrhnja za kuhanje, muškatni oraščić, kockice suhog kruha, peršin, sol, papar

Priprema: Propirjajte poriluk i krumpir na ulju desetak minuta. Dodajte temeljac, pokrijte i ostavite15 minuta. Začinite i pustite da se ohladi. Pri odmrzavanju, dodajte tekućinu i vrhnje te nježno zagrijavajte. Ukrasite ostatkom vrhnja, suhim kruhom i peršinom.

 

Kijevska piletina

Sastojci: 4 komada velikih pilećih prsa bez kosti, 60 g maslaca, zgnječeni režanj češnjaka, 4 žlice peršina, žlica vlasca, 2 žlice brašna, žlica parmezana, 100 grama mrvica, veće jaje, 6 žlica ulja, sol, papar

Priprema: Pomiješajte peršin, maslac, vlasac, češnjak, sol i papar, stavite smjesu u plastičnu vrećicu, oblikujte "kobasice" i stavite u hladnjak. Svaku polovicu pilećih prsa urežite horizontalno tako da napravite džepić. Probodite rupicu na plastičnoj vrećici i utisnite maslac unutar komada mesa. Učvrstite s dvije čačkalice. Za paniranje pripremite posudu s umućenim jajetom, drugu s brašnom, solju i paprom te treću s mrvicama i parmezanom. Komade piletine najprije nabrašnite, potopite u jaja i potom u krušne mrvice sa sirom i ponovite da dobijete čvršći omotač. Za smrzavanje, meso položite na papir za pečenje i dobro omotajte plastičnom folijom ili stavite u vrećicu za zamrzavanje. Pri odmrzavanju (ne kasnije od tri mjeseca) stavite ih hladne u pećnicu na 180 stupnjeva Celzija od 40 do 50 minuta i okrenite ih jednom na sredini pečenja.

 

Keksi od naranče

Sastojci: 30 dag brašna, 1 maslac, 10 dag šećera, kora od jedne naranče i pola limuna, 1 bjelanjak, 1 vanilin šećer, 10 dag čokolade

Priprema: Sve sastojke osim čokolade mijesite rukom da dobijete gipko tijesto. Dodajte nasjeckanu čokoladu. Tijesto razvaljajte i izrežite kekse u četvrtastom obliku. Pecite na masnom papiru, na laganoj vatri dok ne postanu zlatno žuti. Omotajte svaki keks u plastičnu foliju da se ne bi zalijepili i zamrznite.

 

Čokoladna brownie torta

Sastojci: 175 g maslaca, 225 g tamne čokolade, 200 g šećera u prahu, 3 srednja jaja, 65 g brašna, 50 g nasjeckanih oraha,

Priprema: Rastopite čokoladu sa šećerom i maslacem, kad se ohladi umiješajte stučena jaja, brašno i orahe. Pecite 35, 35 minuta na 180 stupnjeva Celzija. Ohlađen kolač zamotajte u dvostruku plastičnu foliju (možete prije narezati na komade) i naglo zamrznite.


Podijeli: Facebook Twiter