Škuflić: Sva nova gradnja na Monte Turcu rušit će se!

Monte Turco još čeka i urbanizaciju
Monte Turco još čeka i urbanizaciju

"Na Monte Turcu se i dalje se bespravno gradi. Otkako je stupio na snagu Zakon o bespravno izgrađenim objektima, na Monte Turcu izgrađeno je barem još pet velebnih zdanja od 250 kvadrata. Ljudi fino grade bez ikakvih problema, a institucije kao da ne postoje.

Građevinska inspekcija je obaviještena, no dosad nitko nije reagirao niti izašao na teren. Kao da je Monte Turco negdje u Africi, a ne nekoliko kilometara od turističkog, europskog i civiliziranog grada", sadržaj je to pisma koje nam je poslano ovih dana, a kojeg je napisao jedan od stanovnika u blizini Monte Turca koji, kako kaže, želi uvesti barem malo reda u to najpoznatije pulsko bespravno naselje.

Napomenuo je nije u redu da pojedinci ponovno krše zakon, sada kada im je pružena prilika da legaliziraju svoje objekte.

U želji da provjerimo što se događa u tom naselju, koje je doista, u većem dijelu izgrađeno bespravno na poljoprivrednoj površini i dijelom na vodozaštitnom području, obišli smo ga i porazgovarali sa žiteljima koji su i dosad uvijek isticali da žele legalizirati postojeće stanje i dovesti se u red.

Upitali smo ih stoga tko to i dalje nastavlja bespravno graditi, iako mogućnost legalizacije imaju samo oni koji su započeli gradnju do kraja lipnja 2011.

- Cijelo ovo naselje je bespravno. Srećom, donesen je zakon kojim ćemo uspjeti legalizirati naše domove. Ne znam tko je posljednjih mjeseci počeo gradnju, no znam da to nije u redu, tim više jer je donedavno bilo pitanje vremena kada ćemo i mi ostati bez svega, bez jedinog krova nad glavom, rekao nam je jedan od tamošnjih stanovnika kojeg smo pronašli pored kuće u gradnji.

A bolja vremena za Monte Turco još treba pričekati. O uređenju komunalne infrastrukture moći će se govoriti tek kada se zemljište urbanizira, no kada će to biti nitko ne želi spekulirati. Imaju li informaciju o bespravnoj gradnji u bespravnom naselju i što može očekivati tamošnje bespravne graditelje upitali smo pročelnika za prostorno uređenje Giordana Škuflića. Pročelnik je bio jasan - sve što je bespravno izgrađeno poslije 21. lipnja 2011. rušit će se. (N. SOFTIĆ; snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter