Škuflić privremeni pročelnik, Prhatu EU projekti

Objedinjena dva najveća gradska odjela (M. MIJOŠEK)
Objedinjena dva najveća gradska odjela (M. MIJOŠEK)

Kao što se moglo pretpostaviti, Giordano Škuflić jučer je imenovan na funkciju vršitelja dužnosti pročelnika jedinstvenog Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule, nastalog spajanjem dosadašnjih Upravnih odjela za komunalni sustav i imovinu te Upravnog odjela za prostorno uređenje. Odluka o spajanju odjela donijeta je još ranije, ali je jučer i formalno postala važeća. Škuflić će tu funkciju obnašati do raspisivanja natječaja za odabir novog pročelnika.

Veća učinkovitost rada

Dosadašnji pročelnik UO za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat pak, obnašat će funkciju zamjenika pročelnika Ureda Grada, a bit će, među ostalim, zadužen za koordinaciju, izradu, provođenje i praćenje projekata sufinanciranih od strane EU i nadležnih ministarstava.

Rezultat je to Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Pule koja je usvojena na Gradskom vijeću 30. srpnja ove godine. Uz puno rasprave, pogotovo iz redova oporbe koji su spajanje odjela dočekali "na nož", smatrajući da se radi o prevelikim odjelima da bi se spajali, uz zahtjev da im se pojasni pravi razlog spajanja, odluka je ipak donesena i na snagu je, dakle, stupila jučer. Kako je bilo pojašnjeno na tom Gradskom vijeću, a ponovljeno je i u jučerašnjem dopisu iz Grada Pule, osnovni cilj spajanja odjela je povećanje učinkovitosti rada i brže rješavanje određenih poslova i procesa koji su se do sada među odjelima preklapali.

"Jedinstveni odjel omogućit će bolju efikasnost i realizaciju gradskih projekata, a gradska uprava bit će još više na usluzi svojim građanima", izvijestili su iz Grada Pule.

Hoće li to biti baš tako ostaje za vidjeti, no valja imati na umu da su se ta dva odjela, sada objedinjena, razdvojila u ljeto 2005. godine, i to zbog istih razloga zbog kojih se sada spajaju.

Nema novog zapošljavanja

Koji su prvi potezi, odnosno što građani mogu očekivati spajanjem ovih odjela, budući da su to dva odjela o kojima dobrim dijelom ovisi i poslovanje i svakodnevni život građana Pule te što će biti sa započetim projektima poput gradnje bazena, uređenje rotora ili Trga kralja Tomislava, obratili smo se upitom v.d. pročelniku Škufliću.

U odgovoru koji nam je dostavljen iz nadležnog gradskog Odjela za informiranje, izvijestili su nas da je osnovni cilj objedinjavanja odjela "brža i efikasnija gradska uprava na usluzi građanima". Naime, ovom odlukom, koje je Gradsko vijeće usvojilo na sjednici održanoj 30. srpnja ove godine, pojasnili su dalje u odgovoru, povećat će se učinkovitost rada i ubrzat će se određeni poslovi i procesi koji su se do sada među odjelima preklapali.

- U slučajevima legalizacije bespravno izgrađenih objekata građani će svoja rješenja dobivati još brže i kvalitetnije jer se dio zahtjeva više neće slati iz jednog u drugi odjel, već će se rješenja rješavati unutar jedinstvenog odjela. Isto vrijedi i za gradske projekte čija se priprema dosad provodila u jednom, a realizacija u drugom odjelu. Jer objedinjavanje cjelokupnog procesa od same pripreme, prostornog planiranja, izdavanja dozvola, izgradnje do upravljanja zajedničkom gradskom imovinom, u konačnici će omogućiti bolju efikasnost i bržu realizaciju gradskih projekata, pojasnili su zbog čega će objedinjavanje biti efikasnije.

Nadalje, na naše pitanje hoće li objedinjavanje odjela zahtijevati dodatni kadar, iz Grada Pule vele da neće. Funkciju vršitelja dužnosti pročelnika odjela do raspisivanja i okončanja javnog natječaja, obnašat će dosadašnji pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić.

- U narednom periodu potrebno je donijeti i usvojiti Pravilnik o unutarnjem redu i ustrojstvu novog odjela nakon čega će biti moguće pristupiti javnom natječaju za izbor pročelnika, izvijestili su iz Grada Pule, odgovarajući na naš upit kada će biti raspisan natječaj za novog pročelnika jedinstvenog odjela.

Što se tiče "sudbine" dojučerašnjeg pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, ponovili su da će Prhat obnašati funkciju zamjenika pročelnika Ureda Grada, a bit će, među ostalim, zadužen za koordinaciju tijela unutar gradske strukture pri obavljanju poslova vezanih uz EU projekte. (Nera SOFTIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter