Škuflic Galicu 10.500 kuna s kamatama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Incident koji se izmedu tadašnjeg referenta u gradskoj upravi a sadašnjeg gradskog procelnika Giordana Škuflica i novinara Glasa Istre Cristiana Bruna Galica dogodio još u svibnju 2002. godine u predvorju zgrade Opcinskog i Županijskog suda u Puli nakon osam godina dobio je pravomocni sudski epilog i u posljednjem u nizu procesa koji se vodio u vezi s tim slucajem.

Osim što je za prijetnje novinaru pravomocno osuden i kažnjen tzv. sudskom opomenom, Škuflic je na osnovi privatne tužbe za pretrpljene duševne boli zbog povrede ugleda i casti te za pretrpljeni strah Galicu dužan isplatiti 10.500 kuna s kamatama, racunavši od 5. studenog 2007. Usto, Škuflic izmedu ostalog Galicu mora nadoknaditi i troškove parnice od oko 3.900 kuna.

Naime, Županijski sud u Puli u ovom je postupku odbio Škuflicevu žalbu na prvostupanjsku presudu smatrajuci je neosnovanom te u cijelosti potvrdio presudu Opcinskog suda iz studenog 2007.

Slucaj, koji je u više navrata punio novinske stupce, zbio se 8. svibnja 2002. oko 12 sati, kada je na stubištu u zgradi suda kod portirnice Škuflic nasrnuo na Galica. Neposredno prije incidenta Galic je pratio sudsku raspravu u sporu izmedu Škuflica kao privatnog tužitelja i tadašnje novinarke Jutarnjeg lista Jovane Prusac kao tuženice.

Galic je na izlasku iz zgrade suda na stubištu pokušao fotografirati Škuflica, na što je ovaj "s namjerom da ga uplaši i uznemiri te da mu oduzme fotografski aparat, nasrnuo na njega, gurao ga te ga udario šakom po glavi". Pritom mu je i rekao da ce ga ubiti.

Zbog toga se najprije vodio kazneni postupak protiv Škuflica, a obojica su bila pokrenula i parnicni postupak tužeci se medusobno. Škuflic je još 2004. pravomocno osuden za prijetnje novinaru, a Državno odvjetništvo je odustalo od optužbe za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda Galicu, uz obrazloženje da su obojica u okršaju zaradili, kako je utvrdeno vještacenjem, "nespecificne mehanicke ozljede", zatim da olovka kojom je Škuflic udario Galica nije bila primarno, vec sekundarno sredstvo te da se ne može utvrditi redoslijed ozljedivanja.

Osim što je Galic potom tužio Škuflica za pretrpljene duševne boli zbog povrede ugleda i casti te za pretrpljeni strah, Škuflic je u meduvremenu pocetkom 2003. godine podnio privatnu tužbu protiv Galica, navodeci da ga je ovaj u naguravanju, s namjerom da ga ozlijedi, udario fotoaparatom u desnu nadlanicu, nanijevši mu povredu u vidu natuka i krvnog podljeva promjera tri centimetra.

No, Škuflic je u travnju 2006. odustao od tužbe protiv Galica, dok je novinar ustrajao u parnici protiv bivšeg procelnika za komunalno gospodarstvo, a sada procelnika za prostorno uredenje.


Podijeli: Facebook Twiter