Škrti prema obiteljima školaraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prije godinu dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta naprasno prije pocetka školske godine odustalo od projekta besplatnih udžbenika, teret nabavke školskih knjiga cija se cijena po kompletu krece od 500 kuna za prvašice do 1.300 kuna za osmaše, a za srednjoškolce i više od 1.500 kuna, svaljen je na teret obitelji školaraca.

- Kada platimo udžbenike, bilježnice, atlase, školske torbe, pernicu, troškovi za ucenika viših razreda vrtoglavo narastu i na 2.000 kuna, upozoravaju roditelji školaraca koji sa zebnjom docekuju pocetak školske godine. Time ispada da na opremanje djeteta za školu obitelj mora izdvojiti gotovo polovicu prosjecne place, koja je, prema posljednjim podacima, 5.400 kuna.

Umjesto za svih oko 550 tisuca osnovaca i srednjoškolaca, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi udžbenike ce kupiti za oko 20 tisuca ucenika iz socijalno-ugroženih te iz udomiteljskih obitelji.

S Istarskom županijom centri nece imati što provjeravati jer županijska vlast nema u planu sufinanciranje udžbenika za školarce. Unatoc proklamiranju projekta koji nosi naziv "Istra znanja", županijska vlast nije pokrenula projekt besplatnih udžbenika.

- Mi smo osnivaci svih srednjih škola i 25 osnovnih škola, to je veliki broj ucenika, a novca u proracunu nema. Gradovima je lakše sufinancirati udžbenike jer imaju manje škola na svom podrucju, kazao je nadležni županijski procelnik Mladen Dušman.

Unatoc tome što raspolaže nominalno najvecim proracunom u Istri, Grad Pula se nije pokazao baš darežljiv prema školarcima. Kao i prošle, za kupnju udžbenika izdvojili su tek 30.000 kuna, što ce namijeniti roditeljima teškog imovinskog statusa. Buduci da je u prosjeku komplet udžbenika 900 kuna, pomoc ce dobiti svega 30-ak ucenika, što je zaista zanemarivi broj u odnosu na 4.700 djece u pulskim osnovnim i 3.700 u srednjim školama.

Iako je jedan od najbogatijih istarskih gradova, Porec ni ove godine nece pomoci roditeljima u nabavci udžbenika.

Za razliku od Poreca, Rovinj, koji lani takoder nije sufinancirao udžbenike, ove je godine odlucio odriješiti kesu. Tako ce ucenici nižih razreda osnovnih škola iz socijalno ugroženih obitelji dobiti 500, a oni viših razreda 800 kuna.

Bez pomoci u kupnji knjiga ostaju roditelji u Buzetu, a ista je situacija u Vodnjanu, iako u ovoj gradskoj upravi vele da razmatraju mogucnost sufinanciranja udžbenika za sljedecu školsku godinu.

U Pazinu se, uz predocenje racuna, sufinancira do polovice iznosa za nabavku obveznih udžbenika, a ovo pravo imaju obitelji koje ostvaruju pomoc za uzdržavanje, doplatak za pomoc i njegu, osobnu invalidninu ili pravo na pomoc i njegu u kuci.

U Novigradu su odlucili kupiti udžbenike za sve dake osnovnih škola s tim da ce knjige ostati u vlasništvu škola i sljedece cetiri godine se nece mijenjati sukladno Zakonu o udžbenicima. Iz gradskog ce se proracuna za te svrhe izdvojiti izmedu 250 i 300 tisuca kuna.

Grad Umag ce platiti polovicu iznosa udžbenika za sve osnovnoškolce. Za otprilike 950 ucenika sa svog podrucja izdvojit ce izmedu 500 i 550 tisuca kuna.

U Labinu su lani osigurali besplatne udžbenike za osnovnu školu, a roditelji su bili obvezni vratiti ih na kraju školske godine.

Gradska vlast u Bujama je prošle godine obitelji slabog imovinskog statusa dodijelila poklon-bon od 400 kuna za ucenike od prvog do cetvrtog razreda, za ucenike viših razreda 500, a za srednjoškolce 600 kuna. Odluku o visini novcane pomoci, a koja bi trebala biti slicna lanjskoj, donijet ce ovog tjedna gradsko Socijalno vijece. (Piše Maša JERIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter