Skrovita Pula očima foto zanesenjaka

Fotografija Dalibora Talajića - snimljen je najistaknutiji češki kroatist Dušan Karpatský
Fotografija Dalibora Talajića - snimljen je najistaknutiji češki kroatist Dušan Karpatský

Istarski fotografski zanesenjaci, njih 28-ero ujedinjeno u lovrečkoj foto udruzi K.A.F., predstavit će se večeras u 20 sati u Galeriji Cvajner na skupnoj izložbi "Skrovita Pula". S ukupno 31 fotografskim radom prikazat će Pulu kakvu je teško pronaći na turističkim razglednicama.

Kako pojašnjava autorica idejnog postava Gorka Ostojić Cvajner, ovim se fotografijama, s jedne strane apostrofira, a s druge senzibilizira javnost za često nevidljiva i skrovita mjesta koja otkrivaju i neko drugo lice grada.

Ovo je još jedna u nizu skupnih izložbi marljive lovrečke skupine, čiji su članovi amateri i profesionalci iz Buzeta, Umaga, Pule, Novigrada, Poreča, Funtane, Vrsara, Rovinja, Višnjana, Tinjana, Tara, Cerovlja, Karojbe, Kanfanara, Pazina i Žminja. Tematska skupna izložba "Skrovita Pula" namijenjena je građanima Pule, a njome se nastavlja višegodišnja praksa gostovanja KAF-a po istarskim gradovima. Ovo je treća u nizu izložbi radova članica i članova lovrečke skupine na temu grada u kojem postav biva i izložen.

Kristian Macinić, predsjednik ovog lovrečkog foto kluba ističe da je fotografija najdemokratičniji medij.

- Danas se svatko može baviti fotografijom, a danas, za razliku od nekadašnjih vremena, postoji milijun lako dostupnih načina informiranja i educiranja. Digitalna fotografija je svakom čovjeku omogućila da, bar teoretski i tehnički, u svakom trenutku bude fotograf, kaže Macinić. Pitamo ga koliko je to dobro ili loše za autorsku kvalitetu i profesionalnu razinu fotografije.

- Uvijek postoji mogućnost da hiperprodukcija snizi kvalitetu radova, kao što je negativan aspekt hiperprodukcije i to što se kvalitetne fotografije mogu izgubiti u moru osrednjih i loših fotografija. No, ipak, kvaliteta uvijek ispliva ukoliko je autor talentiran, kvalitetan i, što je jako važno, ustrajan, ističe on, podsjećajući da u fotografiji postoji pojam "lucky shota", kada se i lošem fotografu dogodi odlična fotografija.

- Kvaliteta autora najviše se može prepoznati u tome koliko je onih dobrih među svim okinutim fotografijama. Fotograf je bolji autor onoliko koliko mu raste postotak dobrih fotografija, a za to je, uz talent, znanje i vještinu, važna ustrajnost, zaključuje Kristian Macinić uoči večerašnjeg otvaranja pulske izložbe. (Z. ANGELESKI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter