Škropeti: Predstavljena zbirka pjesama Alojza Sinčića

Tomislav Milohanić, Alojz Sinčić i Stelio Prodan na predstavljanju knjige u Škropetima (M. RIMANIĆ)
Tomislav Milohanić, Alojz Sinčić i Stelio Prodan na predstavljanju knjige u Škropetima (M. RIMANIĆ)

U obiteljskoj atmosferi u Škropetima je u rodnoj kući Alojza Sinčića predstavljena njegova zbirka pjesama "Stari hrast". Sinčić živi u Novigradu, a istinski voli prirodu, zavičaj, domovinu, čovjeka i Boga, rekao je na predstavljaju recenzent Tomislav Milohanić.

Dodao je da je Sinčić čovjek bogatog životnog iskustva na ovoj tijesnoj krotkoj i plemenitoj istarskoj zemlji koji je kroz sve izazove i nedaće uvijek ostao postojan u svjedočenju svoje katoličke vjere i ljubavi prema hrvatskom narodu.

Njegove pjesme, dosad razasute po časopisima i zbornicima, napokon su se skrasile na jednom mjestu, među tvrdim koricama.

Sinčić je, kako kaže Milohanić, neraskidivi dio puka kojem pripada cijelim svojim bićem, svojom intimom i dubinom, ćuteći njegovo bilo. On je artikulirani glas naroda, svojevrsni narodni pjesnik, po izričaju blizak narodnoj pjesmi i mudrosti nataloženoj stoljećima.

U ime nakladnika, umaškog ogranka Matice hrvatske, "Stari hrast" predstavio je njegov predsjednik Stelio Prodan koji je naglasio da je Alojz Sinčić vrsni stolar i poznati pčelar te narodni pjesnik koji je već ostavio trag na istarskoj literarnoj sceni.

Njegovi se stihovi govore na mnogim našim pozornicama, a uglazbljeni se izvode i u inozemstvu. Pjesmu "Stari hrast" uglazbio je Dario Bassaneze, a pod ravnanjem maestra Dušana Prašelja zbor "Jeka Primorja" pjevao ju je u Londonu i Madridu, na Danima Ivana Matetića Ronjgova i na susretu Naš kanat je lip.

Knjiga "Stari hrast" u četiri poglavlja "Sunce gore stane", "Čuda lit tu stojiš", "Vijenac života" i Jušti kunfin" donosi 29 pjesma.

Autor je iz svakog poglavlja pročitao poneku pjesmu, a prije toga je govorio o svom životu koji je posvetio borbi za pravdu i dobro, uvijek se protiveći svakom zlu. Stoga su i stihovi koje je objavio u ovoj zbirci nastali da bi afirmirali dobrotu u svakom čovjeku i iz njega istjerali i zauvijek uništili svako zlo.

- Ovdje je malo besid, ali čuda istine, poručio je Sinčić.

Na lijepim stihovima i knjizi Sinčiću je čestitao brat Dušan primijetivši da je u njima sačuvan duh istarskih narodnjaka.

Stanka Mališu, predsjednika istarskog ogranka Hrvatske paneuropske unije, veseli i to što je predstavljanje knjige održano u kući pokojnog Mate Sinčića, narodnjaka i antifašista kojem se trag života gubi u logoru Dachau, a čija se razmišljanja mogu pronaći i u ovoj knjizi. Benjamin Bartolić, predsjednik zavičajne udruge Valigaštar iz Karojbe, pohvalio je sumještanina Sinčića koji je ovom knjigom dao vrijedan doprinos književnosti rodnog kraja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter