Skromna blagdanska košarica,pokloni tek za najmlađe

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

U blagdanskom mjesecu Hrvati neće dosegnuti potrošački maksimum iz 2008., kad su trgovcima ostavili gotovo 13 milijardi kuna. Procjenjuje se da će ove, baš kao i protekle tri godine, potrošiti oko 11 milijardi, doznajemo od Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji nam veli da se njihove procjene potrošnje podudaraju s onima koje je izradila Hrvatska gospodarska komora. Hoće li ovogodišnji blagdani biti tradicijski ili recesijski, u skladu s vremenom, upitali smo jučer nekoliko Istrana.

Kako smo doznali, unatoč krizi i ove će se godine "stisnuti" na nekim drugim stvarima kako bi blagdanski stol ovih dana mogao biti nešto bogatiji. Stoga će se, kao i proteklih godina, najviše trošiti na hranu i piće koja će se najčešće kupovati na akcijama ili bonovima koje su dobili u firmama u kojima rade. Za veće poklone većina nema, no darivat će se oni najmanji koji će ispod bora dobiti neku od igračaka i slatkiše. Odrasli će se morati zadovoljiti ponekom iskoristivom sitnicom poput čarapa, drogerije.

Kako bismo barem malo pomogli "recesijsku" košaricu pokušali smo doznati isplati li je kupovati kod "privatnih" mesara i tržnicama ili u supermarketima te usporedili neke od cijena artikala koji će se ovih dana najviše kupovati i to u Puli, Pazinu i Rovinju. Obzirom da je još rano u mnogim pulskim mesnicama tek očekuju odojke i purice pa u cijene nisu sigurni. Ipak, u onima u kojima ih znaju one su za deset pa i 20 kuna više nego li meso na akcijama u marketima.

Tako se kilogram odojka u marketima može pronaći od 30 do 36 kuna, a kod mesara od 36 do 48 kuna (za komad bez glave), dok se purice u marketima mogu kupiti od 25 kuna naviše, a u mesnicama tek od 40 kuna. Inače, cijena odojka kod privatnih mesara u Pazinu je maksimalno izjednačena te iznosi 48 kuna za kilogram, dok se purica prodaje za dvije kune manje, pa do istih 48 kuna. Gotovi bakalar kreće se od 130 do 145 kuna za kilogram, dok trenutno u prodaji nema suhog, koji će se pojaviti negdje pred Božić.

Na pulskoj je ribarnici primjerice suhi bakalar skup i prodaje se po cijeni od 165 kuna dok se u marketima može pronaći već od 130 kuna, dakle 30 kuna manje. Što se tiče sastojaka za kolače, iako je maslac i dalje skup i košta preko deset kuna za 250 grama, na akcijama se u marketima može naći i za manje od devet kuna. Na pulskoj tržnici domaći maslac stiže idući tjedan i košta 40 kuna za kilogram dok ga na ostalim tržnicama nema. Orasi za božićne kolače najskuplji su pak u Pazinu gdje se prodaju po cijeni od 110 kuna za kilogram dok su u marketima, ponovo na akciji, mogu kupiti već za 77 kuna za kilogram. U marketima su nadalje dosta jeftinija jaja i krumpir, posebice ako se kupuju veća pakiranja, od primjerice pet kilograma za krumpir ili pakiranja od 30 jaja koje na akcijama koštaju 26 kuna.

Inače, veće gužve u trgovačkim centrima očekuju se od ovog vikenda, a najviše onoga uoči Božića. Za napomenuti je da su trgovci već u prosinac ušli sa sniženjima, kako bi barem malo potaknuli zamrlu potrošnju. (Borka PETROVIĆ, N.O.RADIĆ, A.DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter