Škrlec: Nema smisla gradnja nove TE Plomin na ugljen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranka Održivi razvoj Hrvatske (Orah) održala je u Gradskoj knjižnici u Labinu tribinu na kojoj je predstavljena sektorska politika održive energetike. Energetska politika je jedna od tri najvažnije ORaH-ove politike, jer samo društvo koje i energetski neovisno može biti i održivo, a Hrvatska trenutno uvozi više od 50 posto energije, rečeno je na tribini.

- Kupujući naftu i ugljen kao energente, nerijetko pomažemo države nedemokratskog uređenja i one koje pomažu terorističke skupine, koje utječu na nastanak ili produbljivanje krize u Europskoj uniji, rekao je Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik stranke, odgovarajući na jedno od niza pitanja koja su postavljali građani.

Škrlec je okupljenima na tribini, predstavio sektorsku energetsku politiku ORaH-a, jasno argumentirajući stav da ugljen kao energent nema smisla u gradnji nove termoelektrane u Plominu.

- Da je danas izgrađena, ta bi elektrana za pet godina morala biti zatvorena, jer neće udovoljavati uvjetima koje propisuje Europska unija, rekao je Škrlec, naglašavajući da je energija iz vjetro elektrana upola jeftinija.

Na pitanje kako dobiti pomoć za investiranje u obnovljive izvore energije, EU zastupnik je rekao, da se novac za unapređivanje energetske učinkovitosti u lokalnoj zajednici kroz pametne projekte energetskih zadruga, može  dobiti iz EU fondova.

- Ali, za to ostvariti morate pritisnuti lokalne vladajuće strukture, rekao je Škrlec.

Osjećajući se prozvan, labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, koji je uz Alena Golju, direktora Gradskog komunalnog poduzeća, bio nazočan na tribini, nabrojao je, što su sve u Gradu učinili kako bi smanjili potrošnju energije i angažirali više energije iz obnovljivih izvora. Sugrađani su, međutim, glasno insistirali da bi gradonačelnik trebao reći ne elektrani na ugljen, na što je Demetlka izričito ponovio svoj znani stav, da je on protiv Plomina 3 na ugljen.

- Ja i ovdje prisutan gospodin Škrlec glasali smo svojedobno protiv Plomina na ugljen, što Škrlec može i potvrditi, odgovorio im je Demetlika.

Na pitanje građana, postoji li način da se spriječi gradnja TE Plomin 3 na ugljen, dobili su odgovor gradonačelnika, kako Grad Labin i čitava županija mogu odlučiti da žele biti zeleno područje i jedino tada neće biti moguća gradnja.

U članku 5. Zakona o strateškim investicijama, stoji odredba da svaka strateška investicija mora biti usklađena s Prostornim planom, što također ostavlja mogućnost osporavanja gradnje. Predsjednica stranke Mirela Holy dopunila je riječima: "ORaH radi, ali daljinski upravljač je u rukama vas, glasača. Vi birate tko će nakon sljedećih parlamentarnih izbora voditi državu. Razgovarajte sa svojim sugrađanima, pokažite im programe ORaHa, pitajte i druge stranke da vam pokažu svoje programe", zaključila je Holy. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter