Škrinjica tradicije za djecu i odrasle

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski haiku pjesnik ?ermano Vitasovic u Gradskoj knjižnici Veruda promovirao je slikovnicu "MANO – Vira je mira/Vjera je mjera". Pred tridesetak okupljenih svih dobnih skupina – od vrtica do mirovine - autor je uz pomoc nakladnice Ivane Belic i moderatorice Silvije Vitasovic Drašcic predstavio djelo koje je namijenio najmladima, no u kojem i stariji mogu pronaci pravo malo vrelo znanja.

Kao i "MANO - Didova škola" i ova je slikovnica pisana na hrvatskom standardu i na autorovoj rodnoj kacanskoj cakavštini. To je bogato ilustrirana zbirka sa šest prica u kojima se autor prisjeca vecinom religijskih obicaja svog kraja. Na promociji je mladi Danijel Vitasovic zasvirao na istarskim tradicionalnim instrumentima, a Dalibor Drašcic je prisutnima procitao nekoliko prica iz knjige.

- Ovom sam knjigom htio promaknuti viru u ljude, rekao nam je Vitasovic. - Treba reci što je i kako je bilo, upoznati mlade s tradicijom i poviješcu, a ne ih tajiti ili uljepšavati. Treba poštovati svoju povijest, tradiciju i fameju, pogotovo u današnje vrijeme, zakljucio je autor.

Otkrio nam je i da priprema trece izdanje za djecu "MANO - O vitaru goru", u kojem ce, izmedu ostaloga opisati stradanje Histra, prastanovnika Istre od strane Rimljana. Takoder, Vitasovic proprema i zbirku izabrane poezije u suradnji s profesorima Sveucilišta Jurja Dobrile Markom Ljubešicem, Linom Pliško i Davidom Mandicem.


Podijeli: Facebook Twiter