Škrinjar: Ližnjanski proračun je nerealan


- Prijedlog proračuna za 2015. kojeg smo dobili od općinske vlasti Ližnjana na čelu s načelnicom Majom Cvek, školski je primjer kako se ne sastavlja proračun, izjavio je predsjednik IDS-a Ližnjana Saša Škrinjar na konferenciji za novinare u Puli.

- Odgovornost prema našim mještanima, ali i briga za budućnost naše općine ne dozvoljava da glasamo za takav proračun, jer je on nerealan, netransparentan i nije razvojni.

Ližnjan 351. u zemlji po transparentnosti

- Nije realan jer je i laiku vidljivo da se ogroman dio prihoda temelji na prodaji imovine, koja se s obzirom na visinu očekivane cijene, niti približno ne može ostvariti. Nije transparentan jer se u njemu nalaze iste stavke iz ovogodišnjeg proračuna, a za koje vijećnici nisu nikad dobili nikakva obrazloženja. Prema običaju, općinska vlast na čelu s Majom Cvek i Paolom Demarinom imenovat će i dalje u tajnosti i bez potrebne suglasnosti predstavnike općine, skrivat će, ili će u najboljem slučaju zaboraviti dostaviti dokumente i odluke općinskom vijeću, istaknuo je Škrinjar.

- Ukoliko načelnica Cvek nastavi kao i u 2014., predstavnici općinske vlasti i dalje će se služiti lažima kako bi prikrili stvarno stanje u općini, a u medijima će plasirati netočne informacije kako bi opravdali nerealizaciju proračuna, kao što je to bio slučaj kod izgradnje kanalizacije i ceste na području općine. O transparentnosti općinske vlasti dovoljno govori podatak od istraživanja Gong-a, prema kojemu se Općina Ližnjan nalazi na 351. mjestu od ukupnih 365 u Hrvatskoj po pitanju transparentnosti, i naravno najlošije je ocijenjena u Istri. To i ne čudi s obzirom da nitko ne zna kome, u kojoj mjeri i da li će se uopće vraćati komunalni doprinos, koje intelektualne usluge općina naručuje i od koga, rekao je Škrinjar i nastavio:

Naslijedili 20 milijuna, sada se zadužuju

- Nije ni poznato kako je općinska vlast potrošila novac koji je imala na raspolaganju. Naime, prethodna vlast ostavila je 20 milijuna kuna na početku mandata za buduće infrastrukturne projekte, a sada se općina zadužuje, i to u situaciji u kojoj nije realizirala niti jedan značajan projekt, rekao je Škrinjar.

Govoreći o tome da je proračun nerazvojan, Škrinjar je istaknuo da se dobar dio sredstava planira utrošiti na projekte koje ne donose nikakav razvoj općini, a još manje zajednici.

- Neshvatljivo nam je kako izgradnja parkirališta kod zgrade Općine u visini od milijun kuna Cvek i Demarinu može predstaviti prioritet, kao i planirana izgradnja vrtića koji niti povećava kapacitet smještaja, niti rješava pitanje smještaja djece iz okolnih naselja, ali će se financirati zaduženjem od 7 milijuna kuna. IDS Ližnjana nije protiv izgradnje vrtića, ali tu je najveći problem loše planiranje. Tvrdnja da će se izgradnja vrtića retroaktivno financirati EU fondovima, što je naravno nemoguće, dovoljno govori o površnosti i lošoj informiranosti načelnice Cvek. Zato ne možemo podržati takav proračun, a niti ćemo podnijeti amandmane jer je proračun jednostavno nepopravljiv i neostvariv, zaključio je Škrinjar. (C. B. GALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter