Skrece se pažnja s pravih problema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podružnica SIK-a pulske zracne luke ogorcena je ponašanjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje nije konkretno odgovorilo niti na jedan zahtjev sindikata vezan uz sazivanje izvanredne skupštine aerodroma na kojoj bi se izmedu ostalog razgovaralo o smjeni direktora Bruna Rogovica. Kako je receno na konferenciji za novinare u srijedu, zahtjeve su ministarstvu uputili još 15. rujna, a potom je ministarstvo, umjesto vlastitog odgovora, tek prepisalo dopis koji su prethodno zaprimili od uprave zracne luke.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulic rekao je da je odgovor ministarstva stajao u ladici 20-ak dana što dokazuje, dodao je, da ministarstvo na celu s Božidarom Kalmetom gura glavu u pijesak kada je rijec o problemima u kojima se nalazi pulska luka. U sindikatu tvrde da uprava aerodroma svojim nedavnim izlaskom u javnost o gubitku medunarodnog statusa samo skrece pozornost sa stvarnih problema koji potresaju aerodrom i dodaju da uprava to zna vec najmanje dvije godine.

"Posljedice gubitka medunarodnog statusa bit ce izuzetno velike za istarsko gospodarstvo, osobito za turizam. Sindikat više od dvije godine ima informaciju da bi aerodrom mogao izgubiti medunarodni status, a nejasno je što je po tom pitanju ucinio nadzorni odbor i je li uprava uopce o tome obavijestila predstavnike tog odbora", upozorio je Bulic. Upitao se što je predstavnik Županije koji sjedi u nadzornom odboru napravio da se sprijeci gubitak statusa te kakve ce posljedice snositi uprava koja je o svemu trebala obavijestiti Županiju.

"Nevjerojatno je da direktor Turisticke zajednice Tomislav Popovic tek nedavno iz medija doznaje da bi zracna luka mogla izgubiti svoj sadašnji status što bi svakako najviše štetilo istarskom turizmu. Nešto je trulo u zracnoj luci stoga cemo i dalje inzistirati na smjeni uprave koju trebaju zamijeniti ljudi koji ce aerodrom voditi na kvalitetniji nacin", smatra Bulic. Dodao je da je odgovor ministra Kalmete neodgovoran i vrlo površan i u suprotnosti s politikom hrvatske Vlade koja je najavila racionalizaciju poslovanja svih društava koja su u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu države.

U sindikatu upozoravaju da ce se aerodrom morati dodatno kreditno zadužiti da bi uopce mogla zadržati medunarodni status. Predsjednik podružnice Radovan Glušac tvrdi da je svima jasno da je Rogovic o gubitku medunarodnog statusa tempirano izašao u javnost, no nisu jasni motivi zbog cega tu informaciju više od dvije godine nije podijelio s predstavnicima Županije koji, dodao je, sada poduzimaju sve da bi aerodrom zadržao status.

"Rogovic u medijima govori sasvim oprecne podatke. Jednom tvrdi da o gubitku statusa zna tek šest mjeseci, zatim da o tome zna tri godine, da bi na kraju rekao da taj papir nikada nije vidio", upozorio je Glušac. Naglasio je da se direktor cijelo vrijeme bavi perifernim stvarima, a kada je rijec o broju putnika, njegovi su podaci ravni znanstvenoj fantastici. Glušac veli da se Istra mora mobilizirati i tijekom zimskih mjeseci uvodenjem letova i van sezone te da na tome treba raditi uprava koja ne smije samo cekati da joj avioni padnu s neba.


Podijeli: Facebook Twiter