Skrb za najteže bolesnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) dodijelio je priznanje Palijativnom timu Lige protiv raka Pula i Istarskoj županiji na netom završenom Neuropsihijatrijskom kongresu u Puli. Priznanje im je urucila predsjednica povjerenstva Ministarstva zdravstva za palijativnu skrb Marijana Braš. Najavila je da ce istarski model biti ugraden u hrvatsku strategiju palijativne medicine koja ce uskoro, do 1. srpnja, ugledati svjetlo dana.

Nakon niza godina volonterskog rada prije godinu dana zapocelo je financiranje iz županijskog proracuna pa je pri Istarskim domovima zdravlja bilo moguce oformiti mobilni tim koji obilazi pacijente diljem Istre. U njemu rade lijecnici koji pored svog redovnog posla obavljaju i ovaj dodatni. HZZO je financiranjem jednog tima od 1. srpnja stvorio mogucnost stalnog zapošljavanja jednog lijecnika i jedne sestre te nastavak dopunskog rada ostalih u ekipi.

- Ja sam glasnogovornica silnog posla. Zapoceli smo s volonterskim radom 2005. kao savjest društva, a cilj nam je bio profesionalizirati naš rad. Bili smo profesionalni volonteri, rekla je dosadašnja voditeljica i spiritus movens neurologinja Julijana Franinovic Markovic, koja pojašnjava da je rijec o fizickoj, psihickoj, duhovnoj i socijalnoj kontroli simptoma umiruceg pacijenta.

Odlucili su se za izvanbolnicki oblik skrbi buduci da 50 posto njih umire kod kuce, a u bolnici pacijenti ipak imaju skrb premda itekako nedostaje odredeni broj bolnickih kreveta za palijativu. U Istri godišnje 580 ljudi umire od progresivne bolesti.

- Sve zapocinje od lijecnika obiteljske medicine koji nas poziva. Medutim, nedostaju nam informacije iz bolnice. Ne znamo kada otpuštaju bolesnike koji trebaju palijativnu skrb, rekla je Franinovic Markovic.

U prošloj su godini tako obavili 300 kucnih posjeta za 101 bolesnika, te još 38 palijativnih intervencija. Obavili su 200 posudbi raznih pomagala kao što su dekubitus madraci.

Za financiranje spomenutih programa HZZO ce do kraja godine izdvojiti 350.000 kuna. (Županija ce ove godine izdvojiti 900.000 kuna ). Ugovoreni su i prvi kreveti u bolnickoj palijativnoj medicini. Necemo prestati dok ne stvorimo mrežu, što nece biti moguce bez takvih local championsa, rekla je Braš. (J. ORLIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter