Skoro cijelo Cepicko polje dali jednoj farmi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Bio Adria iz Cepica, najveca istarska farma krava, raspolagat ce s 225 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Cepickom polju od ukupno 235 hektara koliko je dano u 20-godišnji zakup na natjecaju koji je Opcina Kršan raspisala pocetkom srpnja.

Godišnji zakup u prosjeku iznosi nešto manje od tisucu kuna po hektaru. Preostalih deset hektara podijelit ce tri mala poljoprivrednika kao jedini konkurenti za dodijeljene im površine.

Tako su preksinoc - s devet glasova za i šest protiv - odlucili opcinski vijecnici nakon što u prvom pokušaju, prije mjesec i pol dana, nisu uspjeli odabrati najpovoljnije ponude jer je pola zastupnika bilo suzdržano.

Amenovanje prijedloga nacelnika Valdija Runka ocito su predosjecali predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) pa je njih desetak za sjednice mirno prosvjedovalo ispred sjedišta lokalne uprave zbog, kako vele, pogodovanja velikoj farmi Vladimira Licula, iseljenika koji živi na relaciji Caracas (Venezuela) - Cepic.



Na natjecaj za 20 tabli zemljišta stiglo je 13 ponuda, od kojih je šest bilo neuvjetno. Bio Adriji, s pravom prvokupa, izmedu ostalog i zato jer joj je sjedište u opcini Kršan, jedini je konkurent tako ostala tvrtka Agro ratarstvo iz Labina.

Licul se novinarima, podsjetimo, znao žaliti da njegova farma s više od 600 grla (nešto manje od polovice goveda u opcini) iz vlastitog uzgoja namiruje samo 40 posto potreba za hranom. U farmu i stoku, kako je tada govorio, uložio je šest milijuna eura.

Vijecnici su prethodno jednoglasno iz natjecaja izuzeli 55 hektara zemljišta koje je trebalo dobiti poduzece Istarske farme buduci da ono nema ni jednog grla goveda. Ta je tvrtka, prakticki bez imovine, takoder u vlasništvu Licula, osnovana vjerojatno radi izbjegavanja ogranicenja uvjeta prema kojem zakupac ne može koristiti više od 300 hektara zemljišta.

- To pokazuje da opravdano ni prvi put nismo bili za odluku koja zapostavlja manje proizvodace, rekao je Boris Rogic (IDS). Podržao ga je Boris Babic (HSS), apelom da se zaštiti domace stanovništvo jer, kako kaže, zemljište dano u zakup tvrtki njenom prodajom može preci u ruke stranog vlasnika, što nije slucaj s OPG-om.

- Radi se o sudbinama obitelji opterecenih kreditima za posao; pitajte ih koliko su stocne hrane morali kupiti, porucio je najglasniji oponent Babic. Tražio je, no bezuspješno, tematsku sjednicu jer je ovo, kako rece, uz gradnju plominske elektrane, goruci problem opcine. "Bespredmetno je odlucivati bez da se saslušaju svi poljoprivrednici", složila se Matilda Ilic iz Akcije mladih.

Nacelnik Runko mahao je na sjednici službenim podacima o broju grla stoke i zakupljenih hektara zemljišta "iz koje se vidi velik nesrazmjer medu zakupcima, od pola do 12 grla po hektaru".

- Ministarstvo kao granicu spominje dva grla po hektaru. Trebalo je priložiti ovu tablicu bez imena pa da onda odlucite! Ovdje nije ugrožen covjek, nego životinja!, porucio je Runko, višekratno isticuci da ce poljoprivrednici iz opcine uvijek imati prednost pred onima iz drugih sredina.

- Nikome ništa ne oduzimamo. Ne zanimaju me ni imena, ni stranacke boje. Poštivali smo slovo zakona i proceduru te sve ponudace stavili u jednak položaj, dodao je. Istaknuo je, medutim, i da opcina, zbog njenih 150 nezaposlenih gradana, potice stvaranje proizvodnje s dodatnom vrijednošcu, koja veže i druge djelatnosti. Naglasio je da ce u iducem natjecaju u zakup ponuditi najmanje 150 hektara zemljišta u Cepickom polju.


S kravama pred opcinu?

Opcina ne poštuje zakon jer je u natjecaj stavila odredbu o potrebi redovitog placanja zakupa koja je iz igre izbacila obiteljska poljoprivredna gospodarstva, rekao nam je mirni prosvjednik Silvano Orbanic iz Pazina, predsjednik udruge Mlikarica i zakupac zemljišta u Cepickom polju.

- Znali su da nitko od nas OPG-a, pritisnutih financijskim problemima, nije redovito placao, no ispunili smo zakonski uvjet da prilikom prijave na natjecaj nemamo duga prema opcini, ni poreznog prema državi, dopunio ga je Ivan Kuftic.

- Moja obitelj, rodom iz Vodnjana, prije cetiri godine u farmu u Cepicu uložila je 1,5 milijuna kuna i ondje preselila kompletnu proizvodnju. Sad nam uzimaju okucnicu farme pa ostajemo bez pristupa objektu. Necemo moci po svoju stoku pa je valjda trebamo, kako to rade u Slavoniji, dovesti pred zgradu Opcine, dodao je Kuftic. (Igor RADIC)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter