Škopac: Labinska voda je zdrava

Direktor Vodovoda Dino Škopac nazdravlja vodom iz špine (I. RADIĆ)
Direktor Vodovoda Dino Škopac nazdravlja vodom iz špine (I. RADIĆ)

Vodovod Labin isporučuje potpuno zdravu vodu za piće, poručio je direktor te komunalne tvrtke Dino Škopac na konferenciji za novinare. Sazvao ju je nakon nedavnih uznemirujućih izjava nezavisnog gradskog vijećnika i djelatnika Vodovoda Mladena Bastijanića o kontinuiranom zagađivanju fekalijama glavnog izvorišta Fonte Gaj-Kokoti u Raškoj dolini.

"Voda iz slavina može se nesmetano konzumirati. Građani Labinštine te općina Gračišće i Cerovlje mogu imati povjerenja u naše poduzeće. Medijski istup Bastijanića pun je insinuacija, neistina te obezvređuje trud preostalih 74 radnika Vodovoda i umnogome šteti firmi", naglasio je Škopac.

- Sretni smo što imamo bogatstvo podzemnih izvora i takvu sirovu vodu koja se, da bi bila u skladu s pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti za piće, samo klorira i tretira UV zračenjem. Neke druge sredine moraju je filtrirati, pročišćavati, dodao je i napomenuo da se kontrola kvalitete obavlja putem 1.100 uzoraka godišnje, koji se uzimaju na izvorištima, u vodospremama te u vodovodnoj mreži, a obrađuje ih laboratorij tvrtke te županijski Zavod za javno zdravstvo.

U jeku aktualnog traženja Vodovoda da se uvede plaćanje namjenske kune po potrošenom kubiku vode u svrhu razvoja odvodnje, Bastijanić je, podsjetimo, najavio da će Škopca i gradonačelnika Labina Tulija Demetliku, kao predsjednika Skupštine tog poduzeća, tužiti radi odgovornosti za fekalno onečišćenje Fonte Gaja-Kokoti.

- Sirova voda iz nijednog izvora u Istri ili Hrvatskoj nije za piće. I u našem izvoru Kožljak znaju se pronaći bakterije fekalnog ili drugog porijekla. Važno je da nakon obrade, a kod nas je ona minimalna, voda udovoljava propisanim parametrima, odgovorio je Škopac na naše pitanje nisu li ipak točni navodi gradskog vijećnika o fekalnim bakterijama u kapitalnom izvoru zbog problematične odvodnje u Krapnu i Raškoj dolini.

- Itekako nas briga što se s vodom događa nakon obrade u labinskom pročistaču, koji udovoljava propisima, no za njih nije odgovorno naše poduzeća. Glede kvalitete vodotoka, potoka i vrulja u dolini rijeke Raše najviše se očekuje od Hrvatskih voda koje planiraju projekte poput brane na tamošnjim obuhvatnim kanalima jer time štite i izvore od zagađenja, zaključio je Škopac. (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter