Školski praznici prilagodeni sezoni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O datumu pocetka školske godine od jeseni ce odlucivati županije. Školska godina 2011./12. tako ce poceti 5. rujna, no županije koje to žele moci ce odgoditi pocetak nastave za dodatnih tjedan dana, odnosno do 12. rujna.

"Izgubljeni" tjedan nadoknadit ce u zimskim praznicima, koji se produžuju na tri tjedna, ali ce u županijama koje odgode pocetak nastave trajati dva umjesto tri tjedna. Proljetni se praznici pomicu na tjedan dana prije Uskrsa te završavaju Uskrsnim ponedjeljkom.

Novi sustav planiranja školskih praznika pravilnikom je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da bi ih uskladilo s potrebama hrvatskog turizma. Tako školarci u priobalju nece morati u školu u jeku turisticke sezone, a oni koji idu na skijanje izbjeci ce najskuplji termin pocetkom sijecnja, tvrde u Ministarstvu turizma gdje je u utorak predstavljen novi pravilnik.

- Ovo je iskorak u pravom smjeru. Hrvatska mora turisticki disati, ocijenio je ministar turizma Damir Bajs, koji smatra da ce se decentralizacijom školskog kalendara omoguciti produljenje glavne turisticke sezone i bolja turisticka iskoristivost uskrsnih i zimskih praznika.

Predstavnici turistickih udruženja, koji ovakav potez priželjkuju vec godinama, tvrde da ce se fleksibilnim praznicima produžiti sezona na Jadranu, a roditeljima omoguciti odmor u jeftinijim terminima.

Županije svoje prijedloge školskog kalendara moraju izraditi i poslati na uvid Ministarstvu obrazovanja do 1. lipnja, a pritom moraju voditi racuna da ispune 175 nastavnih dana odredenih zakonom.

Promjenjiv ce, osim pocetka školske godine, biti treci tjedan zimskih praznika koji prema kalendaru za šk. god. 2011./12. traju od 27. prosinca do 13. sijecnja, te prva polovica proljetnih praznika, koji traju od 2. do 6. travnja.

Dok su zimski praznici dobili tjedan dana više nego dosad, proljetni odmor skracen je za tri dana, što ce maturantima, kojima nastava završava 18. svibnja, omoguciti više nastavnih dana u kontinuitetu. Kraj nastavne godine isti je za sve škole i odreden je za 15. lipnja. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

KALENDAR ŠKOLSKE GODINE 2011./12.


Pocetak nastave 5. ili 12. rujna

Zimski odmor 27. prosinca do 6. ili 13. sijecnja

Proljetni odmor 2. do 6. travnja ili 5. i 6. travnja

Završetak nastave 18. svibnja (maturanti)

15. lipnja (ostali)


Podijeli: Facebook Twiter