Školski pomagaci za romsku djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ucenici nižih razreda osnovnih škola romske nacionalne manjine trebali bi dobiti romskog pomagaca u svladavanju redovitog nastavnog plana i programa te u procesu socijalizacije. Ovo pravo omogucava im Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi, predvideno je i Nacionalnim programom za Rome, a Grad je kao osnivac osnovnim školama uputio prijedlog da se ocituju o broju romske djece, odnosno potrebi za pomagacem u nastavi.

Medu školama koje imaju potrebu za ukljucenjem suradnika - romskih pomagaca u odgojno-obrazovni rad s ucenicima jesu osnovne škole Šijana, Monte Zaro, "Tone Peruško", Stoja, Centar i "Giuseppina Martinuzzi", koje u nižim razredima broje 42 ucenika romske nacionalne manjine, a najviše ih je u OŠ Centar (15) i Šijana (14).

- Grad je od nas tražio ocitovanje o broju djece romske nacionalne manjine, a suglasnost Ministarstva zatražit cemo iduceg tjedna. Pomagac bi zapravo trebao biti posrednik izmedu škole i obitelji buduci da cesto s obiteljima ne možemo uspostaviti kontakt. Problem s kojim se susrecemo jest i jezicna barijera, i tu bi pomagac takoder bio od koristi, kaže ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanovic.

Iz odluke Ministarstva o ukljucenju romskih pomagaca može se išcitati da oni moraju biti stanovnici naselja ili dobro poznavati naselje iz kojega su ucenici, potom imati najmanje srednju strucnu spremu te, uz dobro poznavanje hrvatskog, poznavati i romski jezik. Za njihov bi rad škole trebale placati 3.500 kuna mjesecno, a ucenicima ce pomagati u svladavanju hrvatskog jezika, nastavnog gradiva, izvršenju obveza i nadzirati redovito pohadanje nastave, što je jedan od vecih problema s kojim se nastavno osoblje susrece kada je rijec o ovoj nacionalnoj manjini.

V. d. procelnice nadležnog gradskog odjela Elena Puh-Belci ocekuje od resornog ministarstva pozitivan odgovor barem za neku od navedenih škola koje imaju potrebu za pomagacem.


Podijeli: Facebook Twiter