Školski orkestri inaugurirali novi festival na rabačkoj rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao šlag na kraju nastavne godine Umjetnička škola Matka Brajše Rašana na osunčanoj rabačkoj rivi organizirala je 1. Rabac Orchestra Festival, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Rabac-Labin. Festival je okupio brojne mlade umjetnike iz glazbenih škola diljem Hrvatske. Bila je to večer prepuna različitih glazbenih izričaja i stilova, koja je uz idiličnu atmosferu i lijepo vrijeme sve slušatelje privela skladnom završetku dana.

Prevladavala filmska glazba

U programu koji je trajao gotovo tri sata labinska je škola predstavila svoj veliki orkestar i pjevački zbor, karlovačka i virovitička škola nastupile su s puhačkim orkestrima, a iz Sesveta su došli harmonikaški i tamburaški orkestar. Program je vodila ravnateljica labinske Umjetničke škole Melita Lasek Satterwhite.

Impozantni orkestri - neki s 50 i više članova, predstavili su se u širokom dijapazonu muziciranja: čak i kad su dva orkestra imala istu kompoziciju na repertoaru, predstavljena je na dijametralno različite načine, što uz orguljaške kolorite harmonika, što uz blistave zvuke truba i trombona. Repertoar koji se mogao čuti teško je svrstati u jednu kategoriju, ali može se reći da je prevladavala glazba iz igranih i animiranih filmova. Kada je oko 22 sata službeni program priveden veličanstvenom kraju, odmah su krenula pitanja o nastavku ove manifestacije.

Od igraonice do ansambla

Dan prije učenici labinske Umjetničke škole u gradskoj su kinodvorani održali svoj završni koncert, a ravnateljica Lasek Satterwhite darivala je sve koji su tijekom godine osvojili nagrade na natjecanjima, uz veliku zahvalu učiteljima i roditeljima. Čestitke mladim umjetnicima uputila je i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada. Zastupljenost svih odjela škole, od glazbene igraonice preko više različitih glazbenih i plesnih ansambala, uz sudjelovanje područnih odjela iz Buzeta i Lovrana, učinili su program vrlo dinamičnim. Izvanredni solisti na violini, gitari, harmonici, klaviru, flauti i klarinetu te na kraju Veliki orkestar i pjevački zbor pod ravnanjem Tomislava Novaka i ovoga su puta oduševili mnogobrojnu publiku u užarenom labinskom kinu. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter