Školski autobusi neispravni, vozači premoreni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inspektori cestovnog prometa su nakon početka školske godine provjeravali stanje školskih autobusa i rezultati su bili dramatični - čak svaki treći autobus zatečen je u prekršaju. Konkretno, od ukupno 446 autobusa koji prevoze učenike u 303 škole u Hrvatskoj, njih je 155 bilo u prekršaju, piše u izvješću Službe inspekcije cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tijekom rujna inspektori su pročešljali školske autobuse u svih 20 županija i Gradu Zagrebu, u vlasništvu 127 prijevoznika. Dva su autobusa isključena iz prometa, kod 21 vozila inspekcija je zatražila otklanjanje nedostataka, a u tri slučaja donijeta je zabrana obavljanja prijevoza. Izdano je ukupno 11 prekršajnih naloga i podignuto 13 optužnih prijedloga.

Nakon što je 2008. godine pod pritiskom javnosti donesen pravilnik koji strogo propisuje koju opremu moraju imati autobusi koji prevoze školsku djecu, a nadležne vlasti zajamčile njegovu striktnu provedbu, šokantno je da i je danas u voznom parku koji prevozi školarce svako treće vozilo u prijestupu.

Broj prekršaja danas je čak i u porastu - utvrđeno ih je 30-ak više nego primjerice 2010. godine. Dvadesetak se prekršaja odnosilo na nepoštivanje Zakona o radnom vremenu, što znači da su djecu vozili premoreni vozači, dok je čak 136 prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

- Ovi su podaci zabrinjavajući i poražavajući. Očito je da postojeći sustav prijevoza nije dobar ni siguran za djecu. Zatražit ćemo da nam MUP i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dostave rezultate nadzora i izvijeste o ishodima, veli zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo.

U Uredu pravobraniteljice upozoravaju da je dužnost osnivača i ravnatelja škola da vode računa o sigurnosti autobusa kojima se prevoze djeca te da u slučaju kršenja odredbi o prijevozu djece trebaju raskinuti ugovore o prijevozu s tim prijevoznicima. Pomoglo bi, kažu, i da se protiv prijevoznika primjeni zabrana obavljanja određenih djelatnosti ili poslova.

Od početka školske godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije zaprimilo niti jednu prijavu roditelja koja bi se odnosila na sigurnost školskih autobusa. S obzirom da se značajan broj školske djece prevozi autobusima, podržavamo kontinuirani rad na poboljšanju standarda prijevoza školske djece jer je i najmanji pomak u sigurnosnim standardima za ta vozila od velike važnosti, poručuju iz tog ministarstva. (piše Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter