Školske torbe bit će lakše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Zajednica nakladnika i knjižara postigli su danas dogovor o udžbeničkom standardu i pravilniku o obveznim udžbenicima i nastavnim sredstvima koji će učenicima osigurati lakše školske torbe, ali i veću kvalitetu udžbenika.

Ministar Željko Jovanović donio je nakon sastanka s predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara odluku prema kojoj će u školskoj godini 2014./15. biti 51 obvezni udžbenik manje, a opseg novih udžbenika smanjit će se u prosjeku za 10 posto. Svi udžbenici tiskat će se u 12 formata, umjesto sadašnjih stotinjak, te na smanjenoj gramaturi papira zahvaljujući čemu će se pojedinačna težina udžbenika smanjiti za 15 do 20 posto, ističe se u zajedničkom priopćenju MZOS-a i Zajednice.

MZOS će sutra na svojim web stranicama objaviti završne verzije udžbeničkog standarda i pravilnika o obveznim udžbenicima i dopunskim nastavnim sredstvima. Osim što će biti lakši, novi će udžbenici biti i kvalitetniji i moderniji, a zbog manjega broja obveznih udžbenika, smanjit će se i financijsko opterećenje roditelja, ističe se u priopćenju.

Rok za predaju novih naslova produljen je do 1. rujna 2013., s obzirom na donošenje novog pravopisa Instituta za jezik i jezikoslovlje i usklađivanje novih udžbenika s njim.

MZOS i Zajednica najavili su i potpisivanje antikorupcijskoga sporazuma kojemu je cilj urediti, spriječiti i sankcionirati korupciju između zaposlenika škola i nakladnika. Prema tom sporazumu svaka će škola morati voditi javni registar donacija i materijalnih potpora, a nakladnici će morati objavljivati sve poslove s djelatnicima škola, dodaje se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter