Školska mreža puna rupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno usvojena mreža osnovnih škola mogla bi izazvati veliko nezadovoljstvo ucenika, odnosno njihovih roditelja, jer je Županija upisna podrucja skrojila na osnovi teritorijalnog ustroja opcina, a manje se povodila blizinom mjesta stanovanja obitelji školaraca.

Upozorio je na to Zdenko Pliško, clan županijskog Odbora za društvene djelatnosti i predsjednik županijskog HSU-a. Takoder navodi da su se upisna mjesta slagala da bi se škole popunile dovoljnim brojem ucenika, a time zadržale status maticnih škola, iako neke od njih ne zadovoljavaju pedagoške standarde.

Kao primjer navodi da djeca sa Stancije Peliceti, koja niže razrede pohadaju u Loborici, više nece u više razrede odlaziti u pulsku školu Šijana jer je podrucna škola Loborika pripala Marcani da bi ova škola imala veci broj ucenika, a time ostala u statusu maticne.

- Time ce se desiti apsurdna situacija da ce djeca iz Stancije Peliceti, koja je bliža Puli, putovati u Marcanu, a djeca iz Muntica, koji je cetiri kilometara udaljeniji, odlaziti u pulsku školu Šijana, veli Pliško.

Problema ce biti i s ucenicima koji pohadaju podrucnu školu u Divšicima. Po novoj mreži, ova škola, umjesto pod Marcanu, potpada pod maticnu školu u Krnici.

- Selo Krvavici manje je od dva kilometra udaljeno od Marcane, ucenici mogu pješke do škole, a sada ce ih se morati prevoziti u Krnicu, upozorava Pliško.

Ni škola u Krnici, koja broji 70 ucenika, kao ni ona u Marcani, koja ih ima stotinu, nemaju prostornih uvjeta za prihvat veceg broja ucenika, a minimalno, kao maticne škole, trebale bi imati upisano 150 djece. Pliško smatra da je Županija trebala odluciti da škola u Krnici, ili pak ona u Marcani, postane podrucna, pa da se sredstva za prilagodbu novom pedagoškom standardu usmjere u jednu od njih jer teško da ce novca biti za dogradnju obje.

I na Barbanštini djeca iz istog susjedstva nece više odlaziti u istu školu. Naime, buduci da pripada Opcini Barban, djeca iz sela Manjadvorci putovat ce u barbansku školu. U Marcanu ce pak odlaziti ucenici iz obližnjih sela Biletici, Hreljici, Bratulici i Belavici.

- Ucenici koji su susjedi, koji cekaju na istoj autobusnoj stanici, sada spadaju u razlicite škole. I financijski nije isplativo da autobusi voze u dva smjera djecu s istog podrucja, istice Pliško.

Da je nelogicnosti mnogo, govori i primjer Stancije Pianella, koja je u novoj županijskoj mreži škola pripala vodnjanskoj iako bi ucenicima bilo mnogo bliže odlaziti u Osnovnu školu Veli Vrh.

Ucenici koji su susjedi, koji cekaju na istoj autobusnoj stanici, sada spadaju u razlicite škole. I financijski nije isplativo da autobusi voze u dva smjera djecu s istog podrucja

Krajnji rok za prilagodbu pedagoškim standardima je 2017., kada ce škole koje budu imale manje od 150 ucenika postati podrucne

Djeca iz istog ogranka u Pješcanoj Uvali idu u razlicite osnovne škole


Poseban problem su prigradska naselja Pule koja još uvijek nisu ukljucena unutar upisnih podrucja osnovnih škola ciji je osnivac Grad, kao ni onih pod županijskom ingerencijom.

- Ravnatelji su dužni dati prednost prilikom upisa ucenicima s upisnih podrucja odredene škole, pa se djeca iz prigradskih podrucja upisuju u one škole u kojima je ostalo slobodnih mjesta. Zbog toga se dogada da djeca, primjerice, iz istog ogranka u Pješcanoj Uvali idu u razlicite osnovne škole u Puli, objašnjava Zdenko Pliško.

Iz upisnih podrucja pulskih osnovnih škola izuzeta su naselja iz citavog gradskog prstena, izmedu ostalog: Pješcana Uvala, Valtura, Jadreški, Vinkuran, Vintijan, Muntic, Valtura… Vezano za ovaj problem procelnik Erik Lukšic odgovorio je da škole koje se nalaze unutar podrucja Grada imaju odredeno upisno podrucje, dok je za okolne opcine nadležna Županija.

Ove jeseni promjena nema


Iako je mreža škola usvojena na sjednici Županijske skupštine, potrebno je da dobije i potvrdu Vlade. Time njena primjena zasigurno nece poceti ove jeseni, a sve dok se ne stvore prostorni uvjeti, škole ce ostati u sadašnjem statusu. Krajnji rok za prilagodbu pedagoškim standardima je 2017., kada ce škole koje budu imale manje od 150 ucenika postati podrucne.


Podijeli: Facebook Twiter