Školska kuharica puna zdravih i finih recepata

Djeca vole jesti zdravo - potvrđuje to sve veći broj djece koja primaju školski obrok (M. ANGELINI)
Djeca vole jesti zdravo - potvrđuje to sve veći broj djece koja primaju školski obrok (M. ANGELINI)

U Osnovnoj školi Šijana održan je jučer treći po redu susret promocije pravilne prehrane u osnovnim školama grada Pule. Kako je navela domaćica susreta, ravnateljica Alma Tomljanović, ovaj projekt traje već tri godine i stalno raste za što se posebno zahvalila Gradu Puli i Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, koji su partneri u projektu. Poseban pljesak zamolila je za sve kuhare i kuharice koji se, kako je rekla, silno trude da sprave zdrave obroke koje djeca vole jesti.

Veća kvaliteta obroka

- Otkako smo prije tri godine krenuli u projekt, vidljiv je napredak. Dok smo 2013. tek kreirali zdrave jelovnike, a slijedeće prezentirali programe po školama, budući da je projekt ušao u školski kurikulum, te održali degustaciju zdravih marendi, ove godine napravili smo još jedan korak naprijed pa uz degustaciju imamo i promociju knjige recepata, navela je Tomljanović.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović naveo je da rezultati javno-zdravstvenih intervencija poput ove ne dolaze preko noći, no da će nakon određenog broja godina provođenja projekta sigurno doći do mjerljivih rezultata, koji su itekako bitni. Jer, kako ja naveo, na valu povećanog interesa javnosti, ali i medija o zdravoj prehrani, Zavod je pokrenuo ove promjene i svi daljnji projekti samo su nadogradnja osnovne ideje da se djeca hrane zdravo i kvalitetno te da se svake godine podiže kvaliteta njihovih obroka.

Konkretni jelovnici i recepti

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci također je izrazila svoje zadovoljstvo što se projekt nastavlja.

- Ne tako davno ova je škola u dvorištu imala malu "lišjeru" u kojoj su se spremale suhe marende. Danas je škola nadograđena, ima novu moderno opremljenu kuhinju i djeca jedu dobro i zdravo, što nas iznimno veseli, navela je Puh Belci, dok je voditeljica projekta Olga Dabović Rac navela da je o zdravoj prehrani bitno educirati sve - roditelje, djecu, profesore i kuhinjsko osoblje.

Ukratko predstavivši samu kuharicu i njezin autorski tim navela je kako se ona sastoji od konkretnih jelovnika i recepata koji se spremaju u 11 pulskih škola, a u njemu se čitateljima i predlaže zdravi jelovnik. Također, kuharica donosi opće preporuke za zdravu pripremu obroka te recepte koje djeca najviše vole. U sve je to, navodi, uloženo puno truda, a ove se godine poseban naglasak stavio na edukaciju kuhinjskog osoblja koji su pohađali predavanja i osam praktičnih radionica. Zaključivši kako vrijedi dalje nastaviti s ovim projektom jer je pravilna prehrana dio zdravog načina života, sve je okupljene pozvala da i sami probaju neka od jela koja su kuharice pripremile, a koje djeca jedu za marende.

Kako su kuharice ispričale, na stol su iznijele maneštru od leće i prosa, integralnu rižu s povrćem, palentu s prosom i svježim sirom, pureće okruglice u umaku od rajčice, riblje polpete te možda najbolji mramorni kolač na svijetu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter