Školjke ponovno sigurne za jelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukinuta je zabrana izlova školjkaša iz proizvodnog podrucja za izlov školjkaša Zapadna obala Istre, od Barbarige do Savudrije, te proizvodnih podrucja za uzgoj školjkaša Savudrijska vala i Vabriga, informacija je koju smo u ponedjeljak dobili iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Valja napomenuti da je ona stavljena izvan snage u subotu, a u Ministarstvu napominju da su o tome odmah obaviješteni ribari, uzgajivaci, otpremni centri i nadležne inspekcijske službe.

Zabrana zbog povecane razine biotoksina u školjkama je, inace, na zapadnoj obali Istre i Savudriji na snagu stupila još 23. kolovoza, a u Vabrigi pocetkom rujna. U uzorcima je tada utvrdena povecana razina biotoksina iz skupine DSP (Diarrhetic Shellfish Poison) koji, kao što mu i samo ime govori, uzrokuje probavne tegobe.

Školjkari, medutim, nisu zadovoljni što je Glas Istre, kako kažu, dao takav znacaj zabrani izlova u Istri. Pulski školjkar Dragan Švigir kaže da godinama pokušavaju stvoriti brend i tržište, pokazati koliko je dobra školjka iz našeg mora, a da zatim mediji to sve poljuljaju bombasticnim naslovima o zabranama konzumiranja školjaka.

No, nisu mediji, kaže, krivi za lošu situaciju u školjkarstvu. Iako istice da ima puno stvari o kojima bi trebalo raspravljati, po njemu je jedno od bitnih pitanja zašto se u Istri ne vrši analiza školjkaša, vec je taj posao povjeren Hrvatskom veterinarskom institutu u Rijeci.

Naime, vec je bilo najava iz Istarske županije da bi taj posao mogao preuzeti županijski Zavod za javno zdravstvo, ali to nikada, navodno zbog nedostatka adekvatnog prostora, nije realizirano. Švigir, medutim, smatra da je Istarska županija morala nešto poduzeti da se u Istri vrši analiza školjkaša, prije svega zbog zaštite potrošaca.

Problem je, naime, što se pokazalo i na posljednjem slucaju zabrane, neažurnost podataka, odnosno rezultata uzoraka koji stižu do školjkara. Tako se, primjerice, posljednja zabrana odnosila na sve školjke sakupljene od 23. kolovoza, a obavijest o tome je iz Rijeke došla tek pet dana kasnije, kada su školjke iz ugroženih podrucja vec odavno bile konzumirane. (B. ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA

 

 


Podijeli: Facebook Twiter