Školi u Barbanu vraceno ime Jure Filipovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vracanje imena Jure Filipovica barbanskoj osnovnoj školi svecano je obilježeno u srijedu. Uz djelatnike i ucenike na svecanosti su bili i opcinski nacelnik Denis Kontošic, predstavnik barbanske Udruge antifašistickih boraca Martin Bulic te procelnik županijskog odjela za obrazovanje Mladen Dušman.

Ravnateljica škole Zdravka Šaric istaknula je da su ponosni što otkrivanju ploce s novim-starim imenom škole prisustvuju i praunuke Jure Filipovica. Dodala je da je, nakon višegodišnjeg predlaganja pripadnika SAB-a da se školi vrati ime koje je nosila od 1959. do 1991., Županijska skupština u ožujku prošle godine prihvatila taj zahtjev i donijela odluku koja je konacno zaživjela.

"Ispravljamo povijesnu nepravdu koja se našoj školi dogodila u jeku euforije zbog nastanka nove države, kada je barbanska škola izgubila casno ime koje je dotad nosila, ime covjeka koji je dao život za obranu ovog kraja od neprijatelja u Drugom svjetskom ratu", rekao je Kontošic.

Bulic je dodao da je Filipovic zaslužio ovu cast jer bio jedan od ucenijih ljudi svoga doba i aktivni sudionik NOP-a, sve do 1. prosinca 1944. kada je uhvacen i strijeljan u Glavanima.


Podijeli: Facebook Twiter