Škole odlucile: Dulji zimski praznici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavnici i ucenici istarskih škola te njihovi roditelji odlucili su da žele dulje zimske praznike umjesto tjedan dana odgodenog pocetka školske godine. Naime, odluka velike vecine osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji je da školska godina pocne 5. rujna, a zimski odmor traje od 27. prosinca 2011. do 13. sijecnja 2012.

Takav je vecinski stav stigao u županijski Odjel za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu, koji je prije mjesec dana zatražio da škole na nastavnickom vijecu, vijecu ucenika i vijecu roditelja rasprave te zatim donesu zajednicki stav o tome kakav bi školski kalendar, po njihovom mišljenju, bio najoptimalniji.

- Svega dvije ili tri škole su imale drukciji prijedlog. Zanimljivost je da su ucenici u pravilu bili za raniji pocetak nastave, a roditelji za kasniji. Glavna je novina da ce proljetni praznici trajati krace, kazala je procelnica Patricia Smoljan. Županija ce ovaj prijedlog školskog kalendara uputiti Uredu državne uprave u Istarskoj županiji, koji ce ga, prema proceduri, dostaviti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta na verifikaciju.

Naime, novi pravilnik o pocetku i završetku nastavne godine ostavlja mogucnost županijama da prilagode školski kalendar svojim potrebama i specificnostima. Iako su u nekim županijama koje gravitiraju moru kazali da ce se zbog turisticke sezone prikloniti kasnijem pocetku nastave 12. rujna, u Istri su odlucili da pocetak škole ostane kao i ranijih godina (prvi ponedjeljak u rujnu), a da zimske praznike, umjesto do Sveta tri kralja, produlje do 13. sijecnja.

Glavni su razlog jeftiniji skijaški aranžmani u periodu nakon 6. sijecnja. Takoder, mnogi su ucenici kazali da im više znaci malo duži odmor izmedu polugodišta nego tjedan dana dulji ljetni dopust koji ionako dovoljno traje.


Podijeli: Facebook Twiter