Škole o zdravstvenom odgoju saznale iz medija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od jeseni u osnovnim i srednjim školama eksperimentalno će se početi provoditi zdravstveni odgoj čije će se teme integrirati u postojeće školske predmete, a dodatni sadržaji u sat razredne zajednice, rečeno je početkom tjedna na prezentaciji prijedloga kurikuluma zdravstvenog odgoja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Međutim, skandalozno je da o eksperimentalnom zdravstvenom odgoju, prvoj konkretnoj novini koju je ministar pompozno najavio, profesori koji bi je trebali provoditi od ponedjeljka još ništa ne znaju!

- Službeno ništa nismo dobili. O tom čuvenom kurikulumu ništa ne znamo osim onoga što piše na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje, a tamo stoji da će svi učenici imati zdravstveni odgoj! Mi smo i dosad djecu učili o reproduktivnim organima. Nisam primijetila da su mi promijenili nastavni plan, tako da uopće ne vidim da će se išta novoga uvesti, kaže nam nastavnica iz biologije koja spada u onaj nastavnički kadar koji će morati provoditi eksperimentalni zdravstveni odgoj. Njega su pak pisala četiri liječnika i sociolog bez konzultacije s prosvjetarima.

U Strukovnoj školi u Puli, jedinoj u Hrvatskoj gdje već petu godinu provode edukaciju o seksualnosti jer su vidjeli da mladi o njoj gotovo ništa ne znaju, ističu da neće naprasno prekinuti projekt.

- Zasad ne znamo što novi kurikulum donosi budući da ga nismo vidjeli, a jedino što znamo je ono što smo mogli čuti i pročitati u medijima, kazao je ravnatelj Ante Babić.

Ne čudi da profesori nemaju pojma što ih točno čeka budući da je kurikulum zdravstvenog odgoja, kako saznajemo od Agencije za odgoj i obrazovanje, još uvijek u fazi izrade, a stručna usavršavanja nastavnika tek slijede.

Po riječima ministra Jovanovića, dosadašnji zdravstveni odgoj u školama nije donio željene rezultate i nije bio djelotvoran, što pokazuje katastrofalna statistika zdravstvenog stanja mladih u Hrvatskoj gdje svakodnevno puši i pije alkohol sve više djece, svako peto dijete nikad ne pere zube, a 66 posto ne jede voće i povrće, zbog čega su u porastu pretilost i dijabetes.

Ostaje nejasno na koji će način novi zdravstveni odgoj sa svoja četiri modula - prevencija ovisnosti, nasilja, učenje o zdravom životu te odgovorno spolno ponašanje i rodna ravnopravnost - donijeti toliko željene promjene kada najvažnije karike u lancu, učitelji i profesori, o tom programu znaju manje od novinara! (Maša JERIN)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter