Škole i agencije za fleksibilni pocetak nastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cini se da je odzvonilo istovremenom pocetku školske godine u Hrvatskoj. Vec od rujna datum pocetka nastave kao i datum te dužina školskih praznika više nece nužno biti organizirani jednako u cijeloj Hrvatskoj.

Naime, prema prijedlogu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji se upravo izraduje, svaka ce županija, ovisno o svojim specificnostima, željama i u skladu s vlastitim potrebama moci izabrati kalendar rada škola sa svoga podrucja.

Vec se godinama istice potreba za fleksibilnijim školskim kalendarom, prvenstveno zbog trajanja turisticke sezone na Jadranu, ali i zbog omogucavanja obiteljima školaraca da na skijališta putuju nešto kasnije, a ne u najskupljem terminu oko Nove godine, kao što je sada slucaj.

S prvog na drugi ponedjeljak

Novim kalendarom pocetak školske godine moci ce se odgoditi s uobicajenog prvog ponedjeljka u rujnu na drugi ponedjeljak. Ocekuje se da bi se za prebacivanje pocetka nastave s ovogodišnjeg 5. na 12. rujna mogle opredijeliti uglavnom regije Istre i Dalmacije. Kontinentalne županije ce se pak najvjerojatnije odluciti za produženje zimskih praznika sa sadašnja dva na tri tjedna.

Da bi se zimski praznici produžili, odnosno pocetak nastave odgodio, bitno ce se skratiti proljetni praznici s jedanaest na samo pet dana, od Velikog cetvrtka pa do Uskrsnog ponedjeljka, a što u ministarstvu isticu kao najvažniju novinu. U pravilu proljetni praznici pocinju u tjednu prije Uskrsa te traju i tjedan dana nakon blagdana, a tako ce biti i ove godine.

Jedino što ne podliježe promjenama je datum završetka školske godine, koji ce u cijeloj Hrvatskoj biti jednak zbog upisa u srednje škole i provodenja državne mature. Takoder, ono o cemu se i dalje morati voditi racuna je da se nastava treba održavati u ukupno 175 dana, odnosno 35 tjedana, a za maturante u 160 dana ili najmanje 32 tjedna.

Pravilnik u ožujku

Novi fleksibilni školski kalendar bit ce objavljen u ožujku u sklopu pravilnika o pocetku i završetku nastave koji se upravo izraduje, a za utvrdivanje kalendara rada škola bit ce zadužene županije kao osnivaci škola.

- Svakako pozdravljamo odluku ministarstva da se pocetak školske godine u županijama na moru pomakne na sredinu rujna. Ideja da se školama s odredenog podrucja omoguci drukciji kalendar postoji vec neko vrijeme, istaknula je procelnica Odjela za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu Istarske županije Patricia Smoljan.

Iako službenu informaciju od ministarstva još nisu dobili, u školama su zadovoljni najavom drukcijeg trajanja školske godine.

- Smatramo da je mogucnost slobode odabira pocetka školske godine ovisno o potrebama županija pozitivna stvar. Proljetni praznici ionako su nepotrebno dugi. Ucenici se previše opuste pa im je teže ponovno uhodati se u nastavni proces, istaknuo je Milivoj Gospic, ravnatelj Gospodarske škole Buje.

Slicno misle i nastavnici. "Slažem se da se ljetni praznici produže, svaka je kuna važna, a u Istri živimo od turizma. Slicno je i u Njemackoj, gdje svaka pokrajina drukcije organizira trajanje nastave i praznika, ovisno o regionalnim posebnostima. Takvom raznolikom organizacijom školskih praznika djelomicno se smanjuju i prometne gužve", kazao je Goran Kadic, profesor informatike u Gimnaziji i strukovnoj školi u Pazinu.

Udruga hrvatskih putnickih agencija (UHPA) dugo je apelirala na promjenu termina za zimske praznike te su zadovoljni ovakvim potezom ministarstva.

- Produženje zimskih praznika za tjedan dana hrvatskim gradanima donosi korist jer ce na skijanje moci putovati u jeftinijem terminu nego što to cine sada. Nakon 7. sijecnja skijaški aranžmani pojeftinjuju u prosjeku 30 posto, a to su velike uštede za obitelj. Ako se županije odluce za malo fleksibilniji školski kalendar, gradani ce potrošiti manje, a što ce donijeti korist i državi jer ce višak novca ostati u zemlji, kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Dodaje da putnicke agencije imaju interes da gradani putuju u jeftinijim terminima jer se ocekuje povecanje prodaje skijaških aranžmana. No, pitanje je hoce li se u istarskim školama tjedan dana, koji ce uštedjeti na kracim proljetnim praznicima, prebaciti u korist skijališta. Po svemu sudeci Istra ce se, kao i ostale turisticke županije, radije odluciti za duže ljetne praznike, odnosno kasniji pocetak školske godine.

Maturalce organizirati tijekom cijele godine

Udruga hrvatskih putnickih agencija se u resornom školskom ministarstvu zalaže da maturalna putovanja ne budu organizirana samo u tjednu prije pocetka školske godine, kao što je sada praksa. Krajem kolovoza i pocetkom rujna, naime, turisticka je sezona u Hrvatskoj u punom jeku, aranžmani su skupi pa se škole u pravilu odlucuju na maturalce izvan zemlje.


- Kada svi maturanti u isto vrijeme krecu na put, stvori se prevelika potražnja za autobusnim prijevozom, vodicima, a sezona je još visoka pa su i cijene vece. U Europi je uobicajeno da se maturalna putovanja organiziraju u listopadu i studenom te u travnju i svibnju. Dakle, osim što bi roditelji školaraca placali jeftinije maturalce, destinacije u Hrvatskoj postale bi konkurente europskom tržištu, kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.


Nastava se odgadala zbog gradevinskih radova
I dosad je postojala mogucnost pomicanja datuma pocetka školske godine, no iznimno se rijetko koristila. Škole su tražile kasniji pocetak nastave u pravilu zbog trajanja gradevinskih radova, kao u prošlogodišnjem slucaju Srednje talijanske školi u Rovinju ili pak zbog elementarnih nepogoda.


Podijeli: Facebook Twiter