Školarine od 300 do 9.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Rektorskog zbora održanoj u Zagrebu dogovoren je tekst Ugovora o financiranju troškova studija za redovite studente koji prvu godinu upisuju u akademskoj godini 2010/11. Tim dogovorom utvrdeno je da ce svi redoviti studenti preddiplomskih i integriranih studija koji ove godine upisuju prvu godinu studija studirati besplatno, a sredstva od školarina ce fakultetima refundirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

"Studenti koji u prvoj godini sakupe 60 ECTS bodova, što je maksimalni broj bodova, bit ce u potpunosti oslobodeni školarine i sljedece godine. Studenti koji sakupe manje od 42 ECTS boda placat ce puni iznos školarine, dok oni koji imaju izmedu 42 do 59 ECTS bodova školarinu bi placali po linearnome modelu, ovisno o broju bodova koji im nedostaju", istaknuo je predsjednik rektorskog zbora Ivan Pavic.

Cijena jednog ECTS boda bi se odredivala ovisno o punom iznosu školarina, a koji za društvene i humanisticke studije iznosi 5.500 kuna, za studije tehnickih i biotehnickih znanosti 7.370 kuna, a za medicinske i druge prirodne znanosti 9.240 kuna.

Nezavisna studentska inicijativa protivi se uvodenjem školarina kroz sistem naplacivanja ECTS bodova, a saznajemo da ni na pulskom Sveucilištu nisu oduševljeni ovim modelom financiranja studiranja jer smatraju da se uspješnost ne može mjeriti iskljucivo kroz bodove. Neslužbeni je stav da se školarina pokuša osloboditi sve studente koji ispune uvjete za prelazak u višu godinu ili ako produ odredeni prag.

Ovako je stajalište na tragu odluke pulskog Senata koje je tijekom posljednje studentske blokade donijelo odluku da pravo na studij bez placanja školarine pripadne svakome tko je udovoljio uvjetima za upis, i to za cijelo vrijeme predvideno programom studija i postojecim zakonskim propisima koji reguliraju studentska prava.

Dosada je na ovom Sveucilištu na teret Ministarstva moglo studirati oko 350 brucoša, a oko 230 redovnih studenata placalo je školarinu, a sada ce i ovi studenti studije moci upisati bez placanja. Ukoliko se popuni citava kvota za redovne studente na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli Ministarstvo bi bilo obavezno refundirati sredstva u visini dva milijuna kuna.

Nakon što se potpiše ugovora s Ministarstvom 21. svibnja sva ce sveucilišta raspisati natjecaj za upis u prvu godinu sveucilišnih preddiplomskih i integriranih te strucnih studija.


Podijeli: Facebook Twiter