Školarcima i dalje prenositi vrijednosti NOB-a

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Udruga Antifašističkih boraca i antifašista Pule ove će godine ponovno javiti na europski natječaj za uspostavu edukacijskog i memorijalnog centra o stradanju Istrana od represije i zločina totalitarnih režima - talijanske fašističke vlasti i njemačke nacističke oružane sile, rečeno je na skupštini UABA, na kojoj su usvojena izvješća o prošlogodišnjem radu i planovima za tekuću godinu.

Na skupu, koji su vodili predsjednik UABA-a Livio Blašković i tajnik Zdravko Macura, rečeno je da je projekt pulskog UABA lani otpao zbog samo 5 bodova, pa samo čekaju da natječaj bude otvoren kako bi ga opet kandidirali.

Podnoseći izvještaje za 2013. te planove za 2014. Macura je naveo da je lanjski kalendar događanja pulskih antifašista počeo 3. siječnja, odavanjem počasti poginulim radnicima pulskog Elektromlina koji su branili strojeve u vrijeme Angloameričke vojne uprave, a završio 3. studenog susretom antifašistički boraca Slovenije, Italije i Hrvatske u Kućibregu.

U međuvremenu je bilo puno događanja poput Dana ustanka naroda Istre i Rujanskih odluka kada je prihvaćen njihov prijedlog o dodjeli priznanja članovima pulskog UABA. Kao značajan datum ističu i Dan antifašističke borbe 22. lipnja kada je uz veliku svečanost otvoren novouređen Titov park.

- Našim zalaganjem to memorijalno mjesto ima sadržaj kakav ima, jer je tendencija bila da se stave sve biste osim Titove, rekao je Macura. Ove je godine potrebno dovršiti ispisivanje tekstova na bistama, što je, naveo je, i projektni zadatak.

Kao što su lani u sklopu Spomen dana grada Pule i Rujanskih događaja antifašisti organizirali edukativne programe za osnovnoškolce i srednjoškolce, i ove će godine mladima prenositi vrijednosti NOB-a. Za Spomen dan grada, u suradnji s mjesnim odborima, školama i Istarskim povijesnim društvom, organizirat će za djecu istraživanje o spomenicima na njihovom području.

Osnovna škola "Tone Peruško" bit će pak domaćin osnovcima Velog Vrha, Šijane i Centra u provedbi nastave zavičajne antifašističke povijesti. Uz to, 2. listopada, na Spomen dan grada, postavit će spomen-ploču na kuću pokojnog Tomaža Poropata, pulskog antifašiste i inicijatora uspostave ovog dana.

Lani su pulski antifašisti raspolagali sa 156 tisuća kuna (u 2012. prihodi su bili 172 tisuća), a na svoje su aktivnosti potrošili gotovo 166 tisuća kuna (godinu prije 20-ak tisuća kuna više). Kako će se podmiriti manjak od 9.700 kuna, rekao je Macura, znat će se kada se napravi konačni obračun. Usvojen je i izvještaj Nadzornog odbora.

Pozivu za skupštinu odazvao se pulski SDP na čelu s Danijelom Ferićem, ali ne i predstavnici Grada i IDS-a. Ratko Crnobori, predsjednik Društva "Josip Broz Tito", kao gost je izvijestio AUBA-ovce da se drugog tjedna, uslijed sve češćih fašistoidnih ispada u hrvatskom društvu, sastaje inicijativni odbor Foruma antifašista, organizacije koja bi okupljala ljevičarske udruge, stranke i organizacije. Pozvao je antifašiste 16. i 17. svibnja na Titove dane u Fažanu, kao i na tradicionalni skup u Kumrovcu za Titov rođendan 24. svibnja. (Z. STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter