Školarci žrtve elektronickog nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Elektronicko je zlostavljanje putem interneta ili SMS-a doživjelo pet posto ucenika osnovnih škola ili oko 20.000 djece. Povremeno iskustvo nasilja, jednom ili dvaput mjesecno, doživljava 29 posto ucenika ili gotovo svaki treci osnovac u Hrvatskoj, pokazalo je UNICEF-ovo istraživanje "Iskustva i stavovi djece, roditelja i ucitelja prema elektronickim medijima".

Istraživanje je provedeno u 23 osnovne škole u Hrvatskoj, a u njemu je sudjelovalo više od 8.000 djece, roditelja i ucitelja. Utvrdeno je da se kao medij e-nasilja najcešce koriste Facebook i druge društvene mreže na internetu, u 40 posto slucajeva, a slijede SMS-ovi (oko 30 posto). Kolicina vremena provedenog na Facebooku, pokazalo se takoder, znatno utjece na vjerojatnost da ce dijete doživjeti e-nasilje.

Djeci koja zlostavljaju elektronicki mediji pružaju lažan osjecaj anonimnosti i sigurnosti da nece biti uhvaceni. Anonimno slanje uznemirujucih poruka smatraju zabavnim, a za razliku od vršnjaka, ne smatraju da je e-nasilje ozbiljnije od nasilja uopce.

Prema rijecima psihologinje Jasenke Pregrad, jedne od autorica istraživanja, elektronicko je nasilje samo jedan vid ukupnog vršnjackog nasilja koje danas u Hrvatskoj trpi svako peto dijete, a edukacija o takvom nasilju nikad nije preuranjena jer su djeca vec u drugom razredu osnovne škole primala seksualizirane SMS-ove.

- Namjera je ovog istraživanja motivirati škole da sudjeluju u radionicama o e-nasilju. S obzirom na razmjere takvog nasilja, Hrvatska mora imati državno tijelo koje ce imati strategiju odgovora na takvo nasilje, kazala je Pregrad na predstavljanju UNICEF-ovog istraživanja u srijedu.

Djeca koja trpe e-nasilje zbog toga imaju niže samopoštovanje, poteškoce sa spavanjem ili prehranom (50 posto), glavobolje i bolove u trbuhu (20 posto), osjecaju zabrinutost, ljutnju i imaju smanjenu koncentraciju (više od 40 posto) te nerado idu u školu (15 posto).

Djevojcice ce se znatno cešce nego djecaci povjeriti nekome da su izložene nasilju, službeno ga prijaviti i prestati posjecivati stranicu ili internet uopce, dok ce se djecaci smijati tom dogadaju, na elektronicko nasilje uzvratiti istom mjerom ili nece poduzeti ništa.

U slucaju da dožive e-nasilje, djeca se osjecaju loše, a smatraju da se žrtva takvog nasilja postaje bez posebnog razloga. U slucaju elektronickog nasilja u školi, vecina bi ga djece pokušala zaustaviti, dok cak 35 posto ucitelja najvjerojatnije ne bi uopce reagiralo jer "djeca svašta pišu pod nadimcima", ili to "nije njihov posao".

Cak 98 posto roditelja, s druge strane, ocekuje da se i škola pozabavi prevencijom e-nasilja. Roditelji se smatraju dobro ukljucenima u djecje korištenje interneta, a oni s nižim obrazovanjem rjede se odlucuju kontrolirati što im dijete radi za kompjuterom.


Podijeli: Facebook Twiter