Školarci slikom do Vile Marije

Eksponati su rezultat radova učenika i štićenika Doma za odrasle osobe
Eksponati su rezultat radova učenika i štićenika Doma za odrasle osobe

U Galeriji Mul pulskog Multimedijalnog centra Luka jučer je otvorena izložba na kojoj su predstavljeni rezultati radionica organiziranih u suradnji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, Doma za odrasle osobe Vila Maria te osnovnih i srednjih škola.

Izložba je otvorena u sklopu Dana mentalnog zdravlja te projekta "Školarci slikom do Vile Marije" čiji je pokrovitelj Istarska županija. U segmentu "Vile i vilenjaci", po kojem je nazvana čitava izložba, radove su predstavili štićenici Doma za odrasle osobe Vila Maria koji su ih napravili u suradnji s učenicima osnovnih škola "Vladimir Nazor" iz Krnice, OŠ Divšići, OŠ "Petra Studenca" iz Kanfanara i OŠ "Dr. Mate Demarin" iz Medulina, područnog odjela Banjole. Oni su izložili skulpture od recikliranog materijala te keramičke vaze napravljene pod vodstvom članica HDLU-a Istre Ive Milaković, Roberte Weissman Nagy, Slavice Marin i Dorine Vlakančić. Tu su i skulpture od recikliranog materijala Slavice Marin.

Važna suradnja

Drugi dio čine uokvireni crteži na temu maslina koje su također izradili štićenici Vile Marije a u čemu su im pomogli učenici pulskih osnovnih i srednjih škola.

U ime Vile Marije, organizatorima, pokroviteljima i svim školama koje aktivno sudjeluju u projektu zahvalila se ravnateljica doma Vesna Sperath.

- Naši korisnici uvijek su jako sretni kada im dođete u posjet. Koliko je nama ovo važno, vidi se po tome da smo ovaj projekt uvrstili u program Dana mentalnog zdravlja, i nadam se da će se nastaviti, rekla je ravnateljica.

Predsjednica HDLU-a Istre Dorina Vlakančić zahvalila se svim ravnateljima škola koji podržavaju ovaj projekt i koji omogućavaju da se radionice održavaju već treću godinu. Podsjetila je da je čitav projekt pokrenut 2007., a 2011. dobio je potporu Županije te je postao sastavni dio godišnjeg programa škola i 2012. uz odličan odaziv uključene su i srednje škole grada Pule. Projekt "Školarci slikom do Vile Marije" održava se dva puta godišnje i na njega dolaze sve pulske osnovne i neke srednje škole.

Korisno i maštovito

- Osjećale smo se jako korisno, i muški i ženske, iako je većina žena. Osjećaš pod rukom keramiku, da nešto stvaraš, da je to korisno i onda se roje ideje - što bi još mogla napraviti. Ispunjava nam vrijeme i lijepo nam je. A djeca… njihova mašta nadilazi našu, rekla nam je Vera Kuljiš, jedna od štićenica doma.

Otvorenju izložbe su osim korisnika Vile Marije prisustvovali učenici i profesorice škola "Vladimir Nazor" iz Krnice i Petra Studenca iz Kanfanara. U ime Županije otvorenju su prisustvovale pročelnica za zdravstvo Sonja Grozdić Živolić i njena pomoćnica Davorka Maras Tkačuk. Spomenimo i da su se za zakusku na otvaranju pobrinuli kuhari Vile Marije.

Izložba je otvorena do utorka, radnim danom od 9 do 20 i subotom od 10 do 14. Nakon Pule, izložbe putuju u Kanfanar i Krnicu. (M. RADIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter