Školarci ne smiju imati više od 6 sati nastave dnevno

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Počela je škola, a s njom, za mnoge roditelje, i problemi. Nakon "muka po udžbenicima" kojima su cijene odletjele u nebo, a ispostavilo se na koncu da ih nije ni bilo potrebno mijenjati, stigao je sada problem oko rasporeda sati, zapravo, problem kako uskladiti obvezni dio predmeta s onim izbornim te izvanškolskim aktivnostima, a da školarac pritom ne provede "puno radno vrijeme" u školi.

Više izbornih predmeta

Priču o suludom rasporedu jedne osmašice iz OŠ Vidikovac ispričali su nam roditelji (podaci poznati redakciji) koji su, logički razmišljajući, zaključili da su djeca preopterećena i da takav raspored nije dobar ni po zdravlje djece, ni po njihovo obrazovanje. Naime, kćer im je ove godine upisala osmi razred i prema dobivenom rasporedu s "uglavljenih" 11 obveznih i tri izborna predmeta, utorkom i četvrtkom ima čak devet sati, dakle u školi bi trebala biti od 8 do 15,45 sati. Ostale dane u tjednu ima po pet sati. Doduše, u dane kada ima devet sati, i kada bi u školskim učionicama trebala biti do gotovo 16 sati, zadnja su dva predmeta izborna, vjeronauk, informatika ili talijanski jezik. Majka nam veli da je svjesna da se radi o izbornim predmetima koje učenici ne moraju pohađati, ali i da ih pohađa 95 posto učenika pa gotovo da više i nisu izborni.

- Informatika je danas "matematika". Tko u današnje vrijeme neće poslati dijete na informatiku kada su bez toga praktički nepismeni, veli nam ogorčena mama i dodaje da je njezina kćer preopterećena obvezama te da nema vremena nizašto, a nerijetko upravo zbog tih obveza preskače one popodnevne, sportske. Upravo u te "opterećene" dane u tjednu, dakle utorak i četvrtak, obično na rasporedu ima večernje sportske aktivnosti, ali na trening i ne pomišlja nakon devet sati u školi, pisanja zadaća i učenja i to u osmom razredu kada se priprema i za maturu te kasnije upisivanje srednje škole zbog čega je dobar uspjeh tim važniji?!

Naša nam sugovornica kaže da raspored njezine kćeri često opterećuje i cijelu obitelj jer je ponekad nemoguće uskladiti roditeljske poslovne s kćerkinim školskim obvezama i stoga mora "uletavati" cijela šira obitelj, jer bez toga pitanje je što bi i kada dijete jelo ili uopće stalo na pet minuta u danu da se odmori.

- Ima recimo dana kada djeca imaju u rasporedu pauzu po sat vremena ili nešto malo više. To je premalo vremena da odu kući, a previše da sami bauljaju po školi ili školskom dvorištu. Umjesto da im "zakrpaju" te rupe u satnici, školski dan rastegli su do maksimuma. I što mi roditelji možemo napraviti u takvim situacijama? Baš ništa, govori se o rasterećenju školaraca, a zapravo su ih dodatno opteretili, zaključila je naša čitateljica, napominjući da su o tom problemu obavijestili i razrednicu, no da konkretan odgovor nisu dobili, kao ni moguće rješenje.

Ujednačite opterećenja

Komentar na konkretnu situaciju uputili smo stoga u nadležno ministarstvo. Iz Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta izvijestili su nas da u izradi rasporeda sati treba voditi računa o nizu različitih čimbenika.

"Dnevno opterećenje učenika trebalo bi biti ujednačeno, odnosno učenici bi svaki dan trebali imati isti broj sati. Zbog različitih izbornih programa to nije uvijek moguće ostvariti.

Raspored sati izrađuju satničari u dogovoru s učiteljima i ravnateljem te bi raspored trebao biti izrađen na način da dnevno opterećenje učenika redovitom i izbornom nastavom nije duže od 6 sati dnevno", piše u odgovoru ministarstva kojeg potpisuje glasnogovornica Gordana Zuccon. (Nera SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter