Školarci na leđima tegle čak 20 posto svoje težine

Torbe prvašića nisu ništa lakše od drugih (N. LAZAREVIĆ)
Torbe prvašića nisu ništa lakše od drugih (N. LAZAREVIĆ)

Problem koji se svake godine iznova ponavlja, svi su ga svjesni, ali ga nitko ne rješava su preteške školske torbe. Koliko su stvarno teške istražili smo izvagavši torbe nekolicine učenika raznih pulskih škola.

Tako je školska torba za četvrti razred težila šest kilograma, šestašu je torba težila 7,6 (bez tenisica koje je taj dan morao nositi), a curici koja pohađa sedmi razred čak osam kilograma. Valja reći da je tog dana imala sedam različitih predmeta i da je stoga morala nositi čak 15 udžbenika i radnih bilježnica te sedam bilježnica.

Torba osmaša bila je još teža - više od osam kilograma. Valja napomenuti da su to kilaže bez marende i boce vode koje gotovo svi školarci također nose u torbama.

Preteške školske torbe povezane su stoga, posve razumljivo, s bolovima u leđima i nepravilnim držanjem pa liječnici preporučuju da njihova težina ne bi smjela premašiti deset posto djetetove kilaže. Ta je preporuka u nekim zemljama i propisana. Što je dijete mlađe, to je dopušteno opterećenje manje i za djecu koja imaju između šest i sedam godina ne bi smjelo iznositi više od pet do deset posto njihove tjelesne težine.

- U Istarskoj županiji na ovu temu nisu se radila istraživanja, no svi su svjesni da su torbe preteške, veli nam specijalistica školske medicine dr. Klaudija Blarežina, voditeljica Službe za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo. Uz riječi da je deset posto djetetove težine gornja granica koliko bi đak mogao nositi na svojim leđima, no većina je torba teža od toga, doktorica pojašnjava da za to ima više razloga.

- Udžbenika i radnih bilježnica ima puno, u školu se, što zbog nastavnika, što zbog same djece, svaki dan na nastavu tegli sve. I torbe su same po sebi teške, a djeca vole i velike trokatne pernice.

Zbog nošenja preteškog tereta u djece se, pojašnjava Blarežina, može javiti umor, bolovi u ramenima, vratu i leđima koji, kod slabije djece, može prerasti u kroničnu bol, a na kraju i u malformaciju koštanog sustava.

Drugi je veliki problem što preteške torbe rezultiraju nepravilnim držanjem. Teške torbe, podsjeća dr. Blarežina, ne opterećuju samo kralježnicu, već utječu i na kukove, koljena, stopala, cijeli organizam koji je u djece tek u razvoju.

- Prije nekoliko godina Društvo školske i sveučilišne medicine uputilo je na ovu tematiku i službenu primjedbu ministarstvu, no torbe su i dalje teške, dapače, možda čak još i teže, zaključuje Blarežina. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter