Školarci na jesen u obnovljene škole

Srednja škola u Bujama - u obnovu uloženo oko 3,150 milijuna kuna (Luka JELAVIĆ)
Srednja škola u Bujama - u obnovu uloženo oko 3,150 milijuna kuna (Luka JELAVIĆ)

Za održavanje i obnovu zgrada 21 srednje škole kojima je osnivač Istarska županija, a koje je lani pohađalo 7.080 učenika u 347 razrednih odjela, ove je godine namijenjeno oko 5,2 milijuna kuna, što iz državnog, što iz županijskog proračuna. Za investicijsko i tekuće održavanje planirano je 1,172 milijuna kuna decentraliziranih sredstava iz državnog proračuna za škole i 115 tisuća za Učenički dom u Puli, te 545 tisuća kuna u županijskom proračunu. Što se tiče kapitalnih ulaganja, Županija raspolaže s oko 2,3 milijuna decentraliziranih kuna, 150 tisuća vlastitog novca te 900 tisuća kuna namjenskih sredstava transferiranih kroz županijski proračun.

Riječ je o ukupno 32 zgrade. Od srednjih škola na poluotoku Županija nije osnivač samo Pazinskog kolegija i Privatne gimnazije Jurja Dobrile u Puli.

Pulske srednje škole, korak po korak

- Tijekom ljeta nastavlja se unutarnje uređenje SŠ "Vladimir Gortan" i Gospodarske škole u Bujama. Preuređenje je počelo prošlog ljeta: obnovljene su instalacije, adaptirane školske prostorije te nabavljen školski namještaj; u Gortanovoj školi ugrađen je i lift, a u Gospodarskoj školi obnovljena unutarnja stolarija. Time je u obje škole, još od prošle školske godine, omogućen rad u jednoj smjeni. Ukupna vrijednost dvogodišnje investicije iznosi oko 3,150 milijuna kuna, što je osigurano iz decentraliziranih i vlastitih sredstava Županije. Angažirane su tvrtke Navi Coop iz Pule, Instal iz Poreča, Izo-građenje konzalting iz Osijeka i Inter Casa iz Broda Moravice, a radovi bi trebali biti dovršeni do početka nove školske godine, kaže županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Percan.

Kako je polovica srednjih škola u Istri stacionirana u Puli, tu su i najveće potrebe za ulaganjima. Ambiciozan, skup ali sveobuhvatan projekt Pulske srednje škole, kažu u županijskom Odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, provodi se u etapama, ovisno o osiguranim financijama, a paralelno se priprema dokumentacija u slučaju objave povoljnog europskog natječaja za sufinanciranje. Podsjetimo, ovaj projekt okuplja srednje škole u Puli u Centru novih tehnologija na Vidikovcu, Društvenom centru u "žutoj školi", Turističko-ugostiteljskom centru u Lipi, te preostale škole na postojećim lokacijama.

S Centrom novih tehnologija na Vidikovcu stiglo se do geodetskih elaborata za postojeću zgradu Industrijsko-obrtničke škole i čitavu zonu, analizirano je vlasništvo i osnovano pravo građenja u korist Županije, te izrađena sva tehnička dokumentacija. Uz tehničku pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a razrađeni su investicijski ciklusi i projekt, pomagali su i stručnjaci za državne potpore, te je izrađena prethodna studija izvedivosti s analizom troškova i koristi. Tijekom 2012. i 2013. kompletno je sanirana i rekonstruirana zgrada praktikuma na Vidikovcu, kamo je 2014. preseljena čitava škola iz tzv. žute škole. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter