Škola u Bazgaljima od rugla postala pravi biser

Zgrada stare škole u Bazgaljima (A. DAGOSTIN)
Zgrada stare škole u Bazgaljima (A. DAGOSTIN)

Zgrada nekadašnje škole u Bazgaljima, u kojoj se nastava ne održava već desetljećima, ovih je dana dobila novu fasadu.

- Stara škola u Bazgaljima jedna je od najljepših općinskih zgrada. Sagrađena je u doba Italije, ali se do sedamdesetih godina ukinula kao škola, kao i ostale područne škole na području općine, u Milotskom Brijegu, u Mandalenčićima, a osmogodišnja u Gračišću postala je četverogodišnja, kaže gračaški općinski načelnik Ivan Mijandrušić dodajući da su zgrade otad bile prepuštene propadanju što je bila društvena sramota.

Obnovu su otežavala različita razmišljanja o tome kakav sadržaj u njih smjestiti, a Mijandrušić kaže da je uvijek smatrao da odluku o tome treba prepustiti mještanima odnosno mjesnom odboru. Podsjeća da je prva općinska zgrada koju su obnovili bila Špital u Gračišću u vlasništvu župe, ali u dugogodišnjem zakupu općine. U nju su smjestili općinsku vijećnicu i društvene prostorije. Obnovljena je i Katinina kuća u kojoj su uređene prostorije za omladinu i potrebe dječjeg vrtića, te crkva sv. Pankracija, koja je igrom slučaju u vlasništvu općine, a zasad se koristi samo za potrebe izložbe vina. Zgrada bivše škole u Brljafima je jednim dijelom preuređena u lovački odnosno društveni dom, a drugim u vatrogasni dom u kojem djeluje DVD Gračišće, dok je u Batlugu sagrađen novi društveni dom. Na red je konačno došla i škola u Bazgaljima koja je bila u vrlo lošem stanju.

Lani je rekonstruirano podište, međukatna konstrukcija, gornja ploča, obnovljeno je krovište, dok je u jednom dijelu zgrade uređen prostor za mjesni odbor. Sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova ove je godine postavljena kompletno nova stolarija, dovršeno uređenje prostora za potrebe mjesnog odbora, napravljena nova fasada, priključena voda, sanitarna i fekalna odvodnja te elektroenergetska mreža.

- Od onog našeg rugla došao je pravi biser, a od nedjelje kada će se u njoj održati predsjednički izbori, moći će je koristiti mještani, najavio je načelnik Mijandrušić.

U obnovu zgrade dosad je uloženo 1,3 milijuna kuna, od kojih je polovica iz općinskih izvora, a polovica iz spomenutog ministarstva. Radove je izvodio GIP Karojba. Još preostaje za urediti čitav interijer kata što će ovisiti o tome hoće li u zgradi zaživjeti planirani centar za otkup i preradu bazge. Načelnik kaže da će se konzultirati s općinskim vijećnicima i predstavnicima mjesnog odbora koji sadržaj smjestiti na kat zgrade, jer nikom nije u interesu da on ostane prazan. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter