Škola preživljavanja u prirodi novi turistički hit


Zamislite - tri dana vi i divljina, jedna deka i nož. Nema mobitela, kompjutora, bočice vode, hrane, četkice za zube, šatora, vreće za spavanje… Nema civilizacije ni blagodati i komfora modernog društva koje svaki dan uzimamo zdravo za gotovo. Pravi povratak iskonu i prirodi. Upravo se takva putovanja, točnije izleti organiziraju već duže vrijeme u Istri, u krajevima s netaknutom divljinom. Tko bi rekao da toga na Poluotoku ima!

A ima toga, itekako, kaže nam Boris Stermotić iz pulske agencije Extremesurvive koja već četiri godine organizira avanturističke izlete pod nazivom "Hrvatska škola preživljavanja u prirodi".

Riječ je o svojevrsnom tečaju preživljavanja, ali i jedinstvenom turističkom doživljaju, koji traje tri dana, pretežito tijekom vikenda, i to u središnjoj Istri ili na njenim otocima.

Ova škola preživljavanja jedna je od najbolje ocijenjenih na popularnom turističkom web-portalu Trip Advisor kada su pitanju izleti u Istri. Uz nju, turisti kao najbolju ponudu izdvajaju i let paragliderom iznad Motovuna te individualne izlete, posebice balonom, u režiji buzetske agencije Gral Putovanja.

- Prva smo škola preživljavanja u prirodi u Hrvatskoj. Pokrenuo sam taj posao jer sam dugi niz godina u Italiji bio instruktor preživljavanja u prirodi. Imamo goste iz cijele Europe, ali i dalekih destinacija. Počeli smo s domaćim tržištem, a onda smo se prebacili na strano. Pokazalo se dosad da su Britanci najveći avanturisti.

Gosti nas većinom kontaktiraju i pronalaze putem interneta. Prvenstveno su to menadžeri, poslovnjaci, a bilo je tu i nekih poznatih hrvatskih režisera i vojnih specijalaca. Riječ je o osobama koje ne mogu bez mobitela, kompjutora i svih ostalih tekovina modernog života. U početku budu u šoku, ali nakon što se prvi put bace u blato i vodu, zaborave na sve. Istra, bez obzira što nije neka egzotična regija, takvim gostima ima što ponuditi, a lokacije na kojima se odvijaju naše škole čuvamo u tajnosti, kaže Stermotić. Dosad je ove tečajeve pohađalo oko 100 i više grupa, koje čini od pet do 30 osoba.

Veli da se ovakvi tečajevi organiziraju cijele godine, a glavni je cilj naučiti osnove snalaženja i orijentacije u prirodi, kako pronaći i pripremiti hranu te pitku vodu, raspoznavati životinje te jestivo bilje, naučiti osnove alpinizma, čitanje tragova, ali i kako urediti sklonište i zapaliti vatru bez šibica i upaljača. Zimi se organizira tečaj preživljavanja u snijegu. (Piše Barbara BAN; fotografije Extremesurvive)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter