Škola pocinje, tko ce voziti djecu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Istarska županija i ove godine raspisala natjecaj za prijevoz ucenika osnovnih škola nad kojima ima osnivacka prava, Uprava prijevoznicke tvrtke Brioni odlucila je skrenuti pozornost na sve što se, po njima, krije iza ovih natjecaja.

Iako škola pocinje 6. rujna, natjecaj još nije zakljucen, jer se odluka koju donosi župan, odnosno Županijska skupština, tek ocekuje, no iz Briona vec sada ocekuju poništenje - sukladno višegodišnjoj praksi.

Pravnik Briona Goran Juric pojašnjava da je uobicajeni obrazac postupanja u zadnjih 7, 8 godina lako uocljiv: postupak javne nabave se namjerno pokrece neposredno pred pocetak školske godine ili, cešce, kada je škola vec pocela. Zatim se redovito, bez iznimke, pronade razlog za poništenje, a novi postupak se ne pokrece jer više nema vremena pa se ugovor o prijevozu sklapa neposrednom pogodbom, i to uvijek s istom pravnom osobom.

Na pitanje o kojim je "neposrednim" prijevoznicima rijec, direktor Briona Ante Kvasina kaže da je to u pravilu rijecki Autotrans. O svemu su, kažu naši sugovornici, obavijestili i Županiju i Ministarstvo prometa te su 2008. godine podnijeli kaznenu prijavu Opcinskom državnom odvjetništvu u Puli.

Na naš upit, iz Opcinskog državnog odvjetništva odgovorili su nam da je 27. srpnja 2009. donijeto rješenje kojim se ta prijava odbacuje.

Za kraj, u Brionima napominju da ce ove godine "ici do kraja", što znaci da ce se žaliti drugostupanjskoj komisiji za natjecaje pri Vladi, zaduženoj za provedbu postupka javne nabave, a predstavku su uputili i županu, Skupštini Istarske županije, USKOK-u, Državnom odvjetništvu, Hanfi, pravobraniteljici za djecu i drugim nadležnim institucijama.

Od predsjednika Skupštine Istarske županije Dina Kozlevca pokušali smo doznati je li upoznat s ovim optužbama te hoce li i kada donijeti odluku o prijevozu djece.

- O odluci još moramo razgovarati i zauzeti odredene stavove, a donijet cemo je, vjerujem, u iducih desetak dana.S druge strane, navode iz Briona ne bih želio komentirati jer ako smatraju da nešto nije u redu, postoje nadležna tijela koja to mogu ispitati. Mi cemo sve odraditi lege artis, svidalo se to nekima ili ne, rekao je na kraju Kozlevac. (S. ZRINIC TERLEVIC)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter