Skok do Vele Drage

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako nemate mnogo vremena, a skoknuli biste nakratko u iskonsku prirodu zgodno je posjetiti Velu Dragu, geomorfološki spomenik prirode pokraj tunela Ucke.

Prije tunela s istarske strane skrenite udesno i parkirajte se na obližnjem parkiralištu otkud cete krenuti na kratko pješacenje do impresivnog kanjona.

Poucnom stazom koja vodi do njega usmjeravat ce vas interpretacijske ploce koje su prije nekoliko godina postavili djelatnici Parka prirode Ucka. Na njima su popularno-znanstvenim jezikom objašnjeni geološki fenomeni postanka masiva Ucke i samog kanjona Vela draga te nastanak vapnenackih stijena. Predstavljen je životinjski i biljni svijet.

Osim o geološkim zanimljivostima ploce poucavaju o alpinizmu i slobodnom penjanju, sportovima koji su u Veloj dragi prisutni još od davne 1931. godine kada je legendarni alpinist Emilio Comici u Velikom tornju ispenjao prvi alpinisticki smjer. S vremenom je Vela Draga zbog impresivnih stijena i vapnenackih tornjeva visokih i do sto metara postala popularno penjalište.

Nakon tridesetak minuta laganog hoda šumskom stazom stiže se na rub samog kanjona. Dojmljivi pogled na iskonsku prirodu možda ce vam pojacati tek, pa na uredenom odmorištu tik do vidikovca možete konzumirati prethodno pripremljeni dorucak u prirodi. Oni spretniji mogu se na vlastitu odgovornost spustiti u kanjon.

Kanjon Vela Draga stanište je brojnih životinjskih i biljnih vrsta, a ako ugledate kojeg pripadnika životinjske vrste shvatite to kao bonus kojim vas je priroda nagradila.


Podijeli: Facebook Twiter