Skladan duo violoncela i gitare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz izuzetan odaziv publike, odlicnu atmosferu i izvrsne glazbene izvedbe protekao je ovih dana u Vrsaru posljednji, dvanaesti po redu koncert iz programa ljetnog festivala "More i gitare", na kojem su nastupili ugledni japanski violoncelist Mineo Hayashi te domaci gitarist Saša Dejanovic, inace i umjetnicki direktor i pokretac festivala.

Skladni duo violoncela i gitare bio je po svemu sudeci pun pogodak te uspio privuci stotinjak ljubitelja glazbe u baziliku Svete Marije od mora, gdje se koncerti održavaju jednom tjedno, od kraja lipnja do pocetka rujna.

S obzirom na Hayashijevo bogato koncertno iskustvo diljem svijeta i ugled glazbenog pedagoga te Dejanoviceve znane reference, nije bilo mjesta dvojbama o izvrsnosti ovog dueta. Mineo Hayashi poznat je i kao solist Luzernskog komornog orkestra, dok je Dejanovic završio studij gitare na prestižnom londonskom Royal College of Music.

U osam godina održavanja festivala, Dejanovic je u Vrsar doveo niz renomiranih glazbenika iz svih krajeva svijeta te manifestaciji priskrbio vjernu publiku. Mahom je cine inozemni turisti, dok se domaci ljubitelji glazbe odazivaju u nešto manjem, ali nepromijenjenom broju.

Manifestacija "More i gitare" je posvecena klasicnoj gitari kao solistickom instrumentu ili u razlicitim sastavima sa sopranom, violoncelom, violinom, ksilofonom ili gudackim kvartetom. Nastoji spajati razlicite gitarske izricaje i stilove, od jazza i flamenca do gitare u latino, etno ili rock glazbi. Pored lokalne Turisticke zajednice, podupiru ga ministarstvo kulture i opcinske vlasti, ali i privatni turisticki sektor te nekoliko inozemnih kulturnih institucija.


Podijeli: Facebook Twiter