Sklad masa i boja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"La strada la sai" naziv je izložbe slika akademskog likovnog umjetnika Emila Bobanovica Colica, koja je u petak otvorena u Gradskoj galeriji. Izložena su pedeset i tri rada nastala u zadnje tri godine, odnosno djela kojima završava autorova monografija koja ce uskoro izaci iz tiska.

Slike su izvedene u razlicitim dimenzija i tehnikama: akrilik na juti ili platnu uz dodatak gipsa ili smole i slicne kombinacije. Likovni kriticar Tullio Vorano istice da je svaki rad besprijekorno postavljen i izbalansiran, tako da rezultira skladom masa i boja.

- Emil preferira otvoreni, socni, jedri i zvonki kolorit cistih boja, ponajviše u toplo-hladnom kontrastu. Prevladavaju plavi tonalitet, ali važnu ulogu imaju crvena, zelena i crna, koja cesto stoji u funkciji prekida jer odlucno sprjecava pretakanje jedne površine u drugu. Ponekad tu ulogu preuzima bijela, pa su tada prekidi jedva primjetni, kaže on.

Apstrakcije su to koje odišu svježinom, snagom, uvjerljivošcu i dinamizmom. Ostavljaju dojam da su nastale u trenu, s jasnim ciljem pored sobom, bez imalo okolišanja.

Naziv izložbe koji na talijanskom znaci "Put ti je poznat", mogao bi se protumaciti na razne nacine: marljivi rad dovodi do rezultata i uspjeha, ucini odlucan iskorak koji ce odvesti na pravi put ili znaš gdje sam, potraži me, docekat cu te otvorena srca.

Ovo posljednje je možda najvjerojatnije s obzirom da umjetnik svoj atelje ima u uvali Trstenik, nedaleko rodne Kune na poluotoku Pelješcu, odakle mu se pruže pogled na more okruženo kamenjarom, borovima i vinogradima, medu ostalima i njegovim. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter