Sklad Kaštela i glazbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaboravljene glazbene zvukove srednjovjekovnih instrumenata mogli su u pazinskom Kaštelu cuti posjetitelji koncerta južnonjemackog Triskiliana koji baštini srednjovjekovnu svjetsku glazbu.

Troclani je bend u dvosatnom nastupu koristio desetak drevnih glazbala iz razlicitih stoljeca i iz mnogih dijelova Europe, iskombiniravši tako vrijeme nastanka instrumenata i glazbe te prostor iz kojeg potjece glazba u originalan glazbeni produkt.

Za stvaranje osebujnih zvukova koristili su orijentalne bubnjeve davul (tapan), darbuku, tamburin (timpan), zarb, zapadnoafricki bubanj djembe, zatim gajde, drevnu verziju lutnje, citre, harfe te skandinavsku nikelharfu, instrument koji je mješavina violine i gitare, a bilježi se još u 14. stoljecu.



Srednjovjekovna glazba stopila se s ozracjem srednjovjekovnog Kaštela. Doduše, ambijent su kvarile visoke skele kojim je obloženo unutrašnje dvorište utvrde, a nažalost ni publike se nije sakupilo u nekom vecem broju. Ipak je koncert, koji je dio TradInEtno festivala, uspješno okoncan dvostrukim bisom.

Tijekom subote okoncane su radionice sviranja popularnog africkog djembe bubnja te istarskih plesova i instrumenata za koje je iskazan solidan interes. U Kaštelu je održano multimedijalno predavanje Noela Šurana o tradicijskoj glazbi Istre, dok je u Kuci za pisce održan okrugli stol na kojem su predstavnici folklornih društva iz Tinjana, Pazina i Kršana raspravljali o aktualnim problemima folklora.

Projekcijom filmova o folklornoj tradiciji u prostorijama Folklornog društva Pazin u bivšoj vojarni okoncan je drugi TradInFest.


Podijeli: Facebook Twiter