Skirinim 'krugovima u žitu' nagrada Illuminotronice

Krugovi u žitu
Krugovi u žitu

Za rasvjetno rješenje jedne porečke poliklinike, nadahnuto misterioznom pojavom 'krugova u žitu', dizajner rasvjete Dean Skira osvojio je prvu nagradu Codega koju dodjeljuje Illuminotronica, organizator nedavno održanog sajma elektronike i rasvjetne opreme u suradnji s europskim Udruženjem profesionalnih dizajnera rasvjete.

Međunarodni žiri nagradio je Skiru u kategoriji najboljeg dizajnera rasvjete za njegovo nekonvencionalno rasvjetno rješenje poliklinike Ridenta, nadovezujući se na arhitektonsko rješenje kružnog oblika, izvijestila je danas pulska tvrtka Skira.

Dizajn rasvjete ulaznog prostora rezultirao je trajnom skulpturalnom instalacijom u stropu koja integrira rasvjetnu opremu, audio sustav, svjetlarnike te sustav grijanja i hlađenja. Kriterij za dodjelu nagrade temeljio se na uporabi LED tehnologija i energetskoj učinkovitosti komercijalnog projekta rasvjete, a projekt je trebao zadovoljiti visoke kriterije investicije i vizualne potrebe korisnika prostora, od klijenata do stomatologa.

Novoosnovana nagrada nosi ime nekadašnjih nositelja svjetiljki u Veneciji koji su gospodi pokazivali put dok su se noću kretali gradom. Naime, venecijanski zakon iz 1450. propisivao je obavezno nošenje svjetiljke kako bi se povećala vidljivost i smanjio kriminalitet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter