Skirini svjetlosni efekti ipak u pulskom rotoru


U siječnju ove godine obratili smo se gradskoj upravi s upitom da nam potvrdi neslužbene informacije da će se urediti unutrašnjost kružnog toka prema rješenju pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire na način da se na rubu rotora podigne "nasip" na koji bi se postavila svjetleća instalacija, dok bi unutar rotora bila retenzija. Odgovor iz Grada Pule negirao je takvu informaciju, iako se potvrdilo da je takvo rješenje prezentirano, ali i istaknuto da nije i odabrano. Shodno tome, u tekstu o nedobivanju uporabne dozvole kružnom toku zbog problema odvodnje istaknuto je da će se u rotoru izgraditi samo retenzija bez uređenja rotora.

No, takav scenarij, srećom, neće se dogoditi, jer iz Grada stižu informacije da će sastavni dio projekta izgradnje retenzije ipak biti i uređenje rotora.

- Jedan od ključnih prioriteta Grada Pule je upravo rješavanje odvodnje oborinskih voda i tome se prilikom projektiranja pridaje posebna pažnja. Grad Pula sustavno radi na rješavanju problema odvodnje vode što je vidljivo i prema dosadašnjim realiziranim projektima poput izgradnje obalnog kolektora rivi. Za rješavanje problema plavljenja na Šijanskom slivu prioritetna je kvalitetna i učinkovita realizacija sustava retencija koja će značajno umanjiti efekte plavljenja ovog dijela grada pri ekstremnim oborinama kojima smo svjedoci proteklih godina. Nakon toga, sve će se aktivnosti usmjeriti prema samom estetskom oblikovanju prostora, odgovaraju nam iz Grada Pule.

Štoviše, u daljnjem odgovoru gradska uprava potvrđuje nam naša saznanja s početka godine, odnosno, estetsko uređenje kružnog toka na ulazu u grad od strane Skire.

- Nakon uspješno realizirane svjetlosne instalacije "Svjetlećih divova", koji postaju prepoznatljiva noćna vizura Pule, Dean Skira predstavio je Gradu idejno rješenje estetskog uređenja kružnog toka u Šijani u kojemu su sadržani zanimljivi svjetlosni i funkcionalni elementi koji bi se zasigurno mogli uklopiti u navedeni prostor, ali zahtijevaju značajna financijska sredstva. U ovom je trenutku prioritet izgradnja učinkovitog sustava odvodnje, a Skirino idejno rješenje uzet će se u obzir prilikom promišljanja budućeg izgleda kružnog toka u Šijani, zaključuju iz gradske uprave. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter