Skirini "Svjetleći divovi" na Uljanikovim dizalicama

Simulacija "Svjetlećih divova" - osvjetljavanja dizalica Uljanika
Simulacija "Svjetlećih divova" - osvjetljavanja dizalica Uljanika

Ministarstvo turizma odabralo je 85 razvojnih projekata koje će sufinancirati sa osam milijuna kuna iz ovogodišnjeg programa poticanja inovacija u turizmu "Inovativni turizam 2013".

Među njima najbolje je ocijenjen onaj pulske Turističke zajednice kojoj je pripao i najviši iznos od 300 tisuća kuna s koliko je ministarstvo odlučilo sufinancirati projekt "Svjetleći divovi".

Svjetleći divovi stari je projekt svjetski poznatog pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire, koji je izradio projekt osvjetljavanja najvećih Uljanikovih dizalica na otoku.

Skira je, kako pojašnjava direktorica pulskog TZ Sanja Cinkopan Korotaj, besplatno ustupio taj projekt Turističkoj zajednici, a nakon što se i brodogradilište složilo s provedbom ovog projekta, kandidirali su ga za program ministarstva.

- Moram naglasiti da nam je svoj projekt Skira prepustio bez naknade. Isto tako Uljanik će svojim resursima izraditi nosače i postaviti rasvjetu, dok ćemo samu rasvjetu dobiti 35 posto jeftinije od svjetskog proizvođača rasvjetne opreme Phillipsa.

U stvari, rasvjeta je jedini "čisti" trošak projekta jer su se svi spremno uključili u ovaj projekt stavljajući se na raspolaganje. Riječ je o tehnološki zahtjevnim reflektorima koji će se postaviti na stometarske dizalice i moći će se programirati da mijenjaju boje, primjerice za obilježavanje Dana grada Pule ili nekog državnog praznika, rekla je Cinkopan Korotaj.

Dakle, projekt neće ništa koštati Grad i porezne obveznike već se, uz besplatni projekt autora i "ruke" brodogradilišta, u njega uključuju i drugi veliki subjekti koji će svojim sponzorstvima omogućiti novu sliku Pule bez obzira što je riječ o financijski jako vrijednom projektu. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter