Skirin projekt rasvjete tunela Eurasia u finalu za LDA nagradu 2017.

Detalj rasvjete međukontinentalnog podvodnog tunela Eurasia
Detalj rasvjete međukontinentalnog podvodnog tunela Eurasia

Dean Skira, svjetski poznati dizajner rasvjete iz Pule, nastavlja nizati uspjehe. Iz njegovog ureda stiže vijest da je projekt rasvjete međukontinentalnog podvodnog tunela Eurasia, koji povezuje Aziju i Europu, u finalu za nagradu Lighting Design Awards 2017. Naime, dekorativna arhitektonska rasvjeta tunela osvijetljena je prema rješenju Deana Skire, nakon čega se uspješna suradnja na ovom infrastrukturnom projektu nastavila realizacijom arhitektonskog i rasvjetnog rješenja ulaza u tunel koje su, nastavno na Skirino rješenje i koncepciju, osmislili arhitekti Leonid Zuban i Dino Krizmanić iz  pulskog Urbisa. Projekt konstrukcije i statike izradio je prof. Berislav Medić iz zagrebačke tvrtke Upi2M, a tunel je svečano otvoren 20. prosinca 2016.

Britanski časopis Lighting, organizator ove nagrade utemeljene 2002., dodjeljuje priznanja najuspješnijim projektima i proizvodima u 16 kategorija za koje se natječu projekti iz cijelog svijeta. Svečana dodjela nagrada održat će se u Londonu, 4. svibnja 2017.

Uz to, sutra će u Milanu na Delta Light X eventu Skira predstaviti najnoviji produkt dizajn ostvaren u suradnji s belgijskim proizvođačem rasvjetne opreme Delta Light. Moderator događanja bit će Paul James, urednik časopisa Mondo*arc

Nedavno je, pak, svjetlosna instalacija Twisted Deana Skire predstavljena na prvom zagrebačkom festivalu posvećenom svjetlu, a koji je održan na Vranicanijevoj poljani od 16. do 19. ožujka. U predstojeće aktivnosti uvaženi dizajner svjetla ubraja i sudjelovanje na 7. PLDC konvenciji profesionalnih dizajnera rasvjete u studenom ove godine u Parizu. Skira će na skupu u Parizu održati predavanje na temu osvjetljavanja infrastrukturnih projekata. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter