Skirin projekt rasvjete na naslovnici prestižnog PLD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji broj PLD-a (Professional Lighting Design), casopisa za profesionalno dizajniranje rasvjete medunarodnog ugleda, objavio je na naslovnici projekt rasvjete Puljanina Deana Skire i njegovih tvrtki Lumenart i Skira.

Službeni je to casopis udruženja dizajnera rasvjete PLDA (Professional Lighting Designers Association), a tema broja bila je dizajniranje rasvjete bez vidljivih rasvjetnih tijela. Tom je prigodom detaljno prikazano kreativno i neuobicajeno rasvjetno rješenje koje je Skira sa svojim timom realizirao u zdravstvenoj ustanovi.

Nagradivani pulski dizajner rasvjete predložio je avangardno rješenje osvjetljavanja privatne medicinske klinike u Zagrebu, naišavši na potporu arhitekata i investitora. Arhitektonski tim predvoden Ante Nikšom Bilicem vec dugi niz godina uspješno suraduje s Deanom Skirom.

- Moja je ideja bila posve suprotna uobicajenoj koncepciji uredenja medicinske ustanove. Htio sam kreirati dinamican, koloriran zabavan prostor, u kojem se promjenom svjetlosnih scena stvara ugodaj koji ce pacijenta lišiti nelagode i pomoci mu da se za vrijeme tretmana osjeca opuštenije i ugodnije. Upravo to smo suradnica Maje Lipovcic i ja htjeli postici, kaže Skira.

Dizajn rasvjete poliklinike Novamed odjeknuo je i do SAD-a, gdje ce Skiri i službeno biti urucena nagrada IALD Special Citation u Las Vegasu u svibnju ove godine.

Dean Skira nakon srednje škole otišao je u New York gdje je upisao Fashion Institute of Technology te studirao dizajn interijera i rasvjete. Specijalizirao se za dizajn rasvjete u arhitekturi. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter