Skiper ostaje bez koncesije za lučicu Alberi

Prijedlog o spajanju odjela izazvao žustru raspravu na sjednici Skupštine Istarske županije (J. PREKALJ)
Prijedlog o spajanju odjela izazvao žustru raspravu na sjednici Skupštine Istarske županije (J. PREKALJ)

Prijedlog župana Valtera Flega da se izmjenom Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Istarske županije otprije postojeći Upravni odjel za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu te Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju spoje u jedinstveno tijelo koje bi se zvalo Upravni odjel za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju, izazvao je nenadanu žustru raspravu na sjednici Skupštine Istarske županije u četvrtak u Pazinu.

Iako je, što je bilo jasno iz ranijih županovih najava, glavni cilj ovog zahvata u županijsko upravno ustrojstvo bio olakšati i ubrzati rješavanje ogromnog broja predmeta legalizacije bespravne gradnje, što je župan nazvao "izvanrednim stanjem", neki su se vijećnici "uhvatili" za ovaj prijedlog i u njemu našli povod za mnogo šira prigovaranja, pozivajući na još veću racionalizaciju, dalje smanjivanje broja upravnih odjela njihovim ukidanjem ili spajanjem, te zahtijevajući rebalans proračuna, i pitajući se što u ovom kontekstu znači decentralizacija.

Zbog novog ustroja rebalans će i biti potreban, najavio je župan, predlažući i vlastiti amandman po kome bi novi ustroj stupio na snagu ne prvog rujna kako je prvotno predlagao, već prvog listopada.

Još jedna nenadana rasprava iskrsnula je oko inače rutinske točke o koncesijama na pomorskom dobru: koncesionaru Skiper Hoteli iz Savudrije na vlastiti zahtjev prije isteka koncesijskog ugovora formalno prestaje koncesija nad privezištem Alberi. Kako je objasnio pročelnik Josip Zidarić, koncesionar nije u ugovorenom roku ostvario investiciju uređenja lučice, u kojoj su osim za goste s jahtama trebali biti uređeni i vezovi za lokalne ribare.

Međutim, više je vijećnika s područja Bujštine upozorilo da je koncesionar osim što nije izvršio ugovornu obvezu, svojim nedovršenim građevinskim intervencijama potpuno onesposobio lučicu Alberi, koju lokalni ribari uopće više ne mogu koristiti, pa se od Županije zahtijeva da od Skipera zatraži u najmanju ruku vraćanje lučice u prvobitno stanje odnosno saniranje štete.

Pročelnik Zidarić preporučio je Gradu Umagu, na čijem se području ova lučica nalazi, a i drugim priobalnim jedinicama lokalne samouprave, da poput Pule i Medulina od Županije zatraže ovlast samostalnog dodjeljivanja koncesija na pomorskom dobru, što će smanjiti mogućnost ovakvih događanja kao s lučicom Alberi odnosno omogućiti efikasniji nadzor lokalne samouprave; a naposljetku je na zahtjev župana Flega ova točka skinuta s dnevnog reda, a odluka će se doraditi nakon što se pravno ispitaju sve mogućnosti da se zaštiti lokalno stanovništvo.

Uslijedilo je prihvaćanje godišnjih izvještaja nekoliko županijskih agencija i tvrtki - IRENA, AZRRI i MIH, pri čemu je župan Flego najavio da se u županijskoj upravi nakon dugogodišnjih najava sada vrlo ozbiljno razmatra mogućnost spajanja MIH-a i AZRRI-ja, o čemu će vijećnici uskoro dobiti i konkretan prijedlog. (D. ŠIŠOVIĆ; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter