Skiper nema koncesiju za crpljenje podzemnih voda

(Snimila Jelena PREKALJ)
(Snimila Jelena PREKALJ)

Rezidencija Skiper nema koncesiju za crpljenje podzemnih voda za navodnjavanje golf igrališta, utvrdila je pregledom dokumentacije vodopravna inspekcija.

Na teren u mjestu Valfontani kod Savudrije, gdje je presušio istoimeni izvor i lokva od oko 500 kvadrata, inspekcija je izašla u četvrtak, nakon što je Grad Umag prijavio bušotine za crpljenje podzemnih voda u neposrednoj blizini, u sklopu Rezidencije Skiper, na golf terenu Adriatic. Te su bušotine, po tvrdnjama mještana, uzrok što je presušilo izvorište.

Iz Ministarstva poljoprivrede su rekli da je vodopravna inspekcija pregledom dokumentacije utvrdila da trgovačko poduzeće Rezidencija Skiper nema koncesiju za crpljenje podzemnih voda niti je u postupku njena traženja. Detaljniji odgovor o utvrđenom stanju na terenu nakon inspekcije očekuje se u petak.

Prirodni izvor i lokva u selu Valfontani, na kojem su mještani okolnih sela napajali stoku i koristili vodu za potrebe u poljoprivredi, iznenada je presahnuo proteklog vikenda, ostavivši na suhom ribe i ostale organizme koji žive u njemu. Zvono za uzbunu digli su mještani u srijedu pozvavši novinare i uputili apel odgovornim institucijama da nešto poduzmu.

Izvor je do 1935. pitkom vodom opskrbljivao sva okolna mjesta i, koliko sjećanja najstarijih mještana sežu, u više od sto godina nije nikada ostao bez vode. Nakon uključivanja pumpi u noći s petka na subotu, ujutro je vode nestalo. Stanovnici tog područja smatraju da su pumpe povukle vodu iz žile koja je vodila do izvora.

Lokva je, saznajemo, u vlasništvu Republike Hrvatske i pod upravljanjem Hrvatskih voda.

Dok je izvor bio izdašan, mještani su odatle crpili vodu za zalijevanje poljoprivrednih površina, jer zbog prvog stupnja redukcije ne mogu koristiti vodu iz javnog sustava. Na izvor su po pitku vodu dolazili i sa stokom, 200-tinjak grla goveda koliko ih ima u okolici. Sada za to moraju koristiti vodu iz vodovoda.

Jesu li pumpe uzrok tomu što je izvor presahnuo, sa stopostotnom sigurnošću nije moguće utvrditi, ali činjenica je da se na uzvisini 15-ak metara udaljenoj od izvora, na rubu golf terena nalaze bušotine i pumpe za crpljenje podzemnih voda.

- Kritika ide i Gradu Umagu i vodoprivrednoj inspekciji, koji su trebali intervenirati kada smo prijavili slučaj u subotu. Došao je samo komunalni redar, koji je slikao i napravio zapisnik i rekao da je obaviješten inspektor, ali ništa se nije dogodilo. Ako za pet dana ne budemo imali vodu, sve je gotovo, veli Kocijančić.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese rekao nam je da je Grad napravio sve što je u njegovoj ingerenciji da se zaštite mještani. Nakon što je komunalni redar izašao na tren i ustanovio stanje, poslali su prijavu Hrvatskim vodama, Ministarstvu poljoprivrede i vodopravnoj inspekciji te Konzervatorskom odjelu, budući da lokva ima svojstvo kulturnog dobra i stavljena je pod preventivnu zaštitu.

- Ako se ništa ne dogodi obavijestit ćemo i policiju, rekao je gradonačelnik Bassanese. (V. HABEREITER)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter