Skiper nema dozvole ni za istraživanje bušotina

Vodom iz lokve u Valfontani zalijevan je golf teren (J. PREKALJ)
Vodom iz lokve u Valfontani zalijevan je golf teren (J. PREKALJ)

Rezidencija Skiper nije ishodila koncesiju za crpljenje vode iz bušotina na golf terenima, niti ju je zatražila od Ministarstva poljoprivrede, potvrdio je njihov detaljan odgovor nakon što je na teren izašla vodopravna inspekcija.

Podsjetimo, nakon što je u srijedu grupa mještana sela Valfontane kraj Savudrije i okolnih mjesta upozorila na iznenadan nestanak vode u stoljetnom izvoru na teren je jučer izašla vodopravna inspektorica.

Mještani su tvrdili da je izvor s kojeg su koristili vodu za poljoprivredne svrhe i napajanje stoke iznenada presušio zato što je Rezidencija Skiper stavila u funkciju bušotine za crpljenje podzemnih voda. Tvrtka je bušotine koje se nalaze na petnaestak metara od stoljetnog izvora koristila za zalijevanje golf terena.

Iz Ministarstva poljoprivrede su nam odgovorili da je inspekcija utvrdila da se na lokaciji golf igrališta obavljaju hidrogeološka istraživanja na pet bušotina, tri na zemljištu u vlasništvu Rezidencije Skiper, a za dvije je tvrtka dala na uvid ugovor o osnivanju prava građenja sklopljen s Vladom Republike Hrvatske, koja bi trebale utvrditi ukupne količine vode za potrebe navodnjavanja bez da to utječe na kapacitet vodonosnika. Radove izvodi zagrebačka tvrtka Calx s kojom je Rezidencija Skiper sklopila ugovor.

Inspekcija je utvrdila da se voda crpi iz pet bušotina i izgrađenim cjevovodom dovodi do centralnog jezera iz kojeg se sustavom navodnjavanja koristi za zalijevanje igrališta.

"Obilaskom lokacije utvrđeno je da se redovito zalijevaju samo manje površine uz rupe (tzv. greenovi), a ostale površine su suhe. Društvo Calx koje izvodi hidrogeološke radove je obvezno sukladno Zakonu o vodama ishoditi rješenje od nadležnog ministarstva kojim se utvrđuje da ispunjavaju propisane uvjete (tehničku opremljenost, brojnost i stručnost zaposlenika) za obavljanje posebnih djelatnosti za upravljanje vodama.

Uvidom u očevidnik izdanih rješenja utvrđuje se da društvo takvo rješenje nije ishodilo od ovoga Ministarstva, a niti je podnijelo zahtjev za njegovim izdavanjem. Društvo Rezidencija Skiper nije ishodilo koncesiju, niti istu zatražilo od ovoga Ministarstva. Državna vodopravna inspekcija nastavit će danji postupak sukladno važećim zakonima, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Grad Umag objavio je i naredbu kojom je propisao način korištenja vode iz lokve u Valfontani. Naredba propisuje da se voda može koristi samo u tehnološke svrhe, i to za zalijevanje poljoprivrednih kultura i napajanje stoke, uz uvjet da korisnici prvo ishode potrebe dozvole od Grada Umaga. Naredba navodi i da se voda s izvora ne može koristiti u druge svrhe. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter